Welke leiderspositie nam ik in de lift? - JAG Coaching

Welke leiderspositie nam ik in de lift?

Welke leiderspositie nam ik in de lift?

In een hachelijke situatie komt je natuurlijke leiderspositie naar boven. Dat merkte ik twee weken geleden toen ik samen met zeven vrienden vast zat in een lift. Het was een zaterdagavond, geen ideaal moment voor een snelle bevrijding. Tijd genoeg om vier verschillende leidersposities in werking te zien.

Leiderspositie #1: De Trekker

De gastheer van deze avond nam meteen het heft in handen en zat de onderhoudsdienst achter de veren. Hij riep ook de hulp in van de buren. Hij was het centrale aanspreekpunt voor alle betrokken partijen.
De “Trekker” staat vooraan. Deze leiderspositie geeft de richting aan, stelt doelen, neemt beslissingen en hakt knopen door. De positie van de “Trekker” is niet onbelangrijk. Deze leiders dragen bij aan heldere verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Ze houden een organisatie op koers en ze zijn aanspreekbaar op het resultaat van de onderneming.

Leiderspositie #2: De Team Player

In ons liftgezelschap zag ik een aantal vrienden de “Team Player” positie innemen. Iemand bekommerde zich om ons innerlijk welzijn. We hadden nog niet gegeten en de paaseitjes die zij uitdeelde waren welkom. Een andere vriend ging over tot de actie en probeerde eigenhandig de deuren te openen.
Leiders die de “Team Player” positie innemen gaan letterlijk in de arena samen met hun team. Ze zijn niet bang hun handen vuil te maken. Hierdoor verdienen ze het respect van hun teamleden. Ze zijn ook bekommerd om het welzijn van het team en beseffen dat ze alleen resultaat kunnen boeken door en samen met hun team.

Leiderspositie #3: De Duwer

Waren er vrienden die de “Duwer” positie innamen in de lift. Misschien wel, maar het is me niet opgevallen. En dat is nu net het punt. Leiders die deze positie innemen staan achteraan en zoeken de schijnwerper niet op. En toch kan deze leiderspositie heel krachtig zijn. Deze leiders ondersteunen teamleden door hen letterlijk een duwtje in de rug te geven. Het zijn de leiders die teamleden aansporen om een sprong te wagen, buiten de comfortzone. Deze leiders moedigen teamleden aan om zelf tot oplossingen te komen, door vragen te stellen, niet door hun eigen kennis naar voor te schuiven.
Liz Wizeman noemt deze leiders “Multipliers” in haar boek “How the best leaders make everyone smarter” .

Leiderspositie#4: De Supporter

De “Supporters“ in ons liftteam zorgden voor de mentale boost die bewuste zaterdagavond. Ze lieten de tijd sneller voorbijgaan door gekke foto’s en filmpjes te maken. Ik droeg mijn deel bij door een muziekverzoek aan te vragen. “I want to break free” van Queen leek me wel toepasselijk. En ook de buren van het gebouw spraken ons moed in en brachten er misschien ongewild de humor in door bezorgd de  vraag te stellen: “Zijn jullie daar nog?”. Waar zouden we anders zijn?
De leider die de “Supporter” positie inneemt, geeft vertrouwen aan het team. Zij/hij heeft het lef om het team los te laten en staat aan de zijlijn om aan te moedigen.

Elke leiderspositie draagt bij tot succes

Onze liftervaring liep goed af. Na een uur werden we bevrijd. We houden er een goed verhaal aan over, dat nog jaren zal meegaan.
Voor mij was dit een bevestiging van mijn overtuiging dat elke leiderspositie bijdraagt succes. Het is niet alleen de “Trekker” positie die nog vaak gecultiveerd wordt als de enige geslaagde leiderschapsformule. Er staan, haantje de voorste zijn, over alle antwoorden beschikken zijn nog al te vaak de belangrijkste criteria om als leider benoemd te worden.

De “Trekker” positie is belangrijk om de weg te wijzen, maar afhankelijk van de situatie en de ontwikkelingsfase van het team loont het om alle leidersposities in te nemen om de doelen uiteindelijk te bereiken.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie