Mijn coaching playlist voor de zomer - JAG Coaching

Mijn coaching playlist voor de zomer

Mijn coaching playlist voor de zomer

Voor de zomermaanden heb ik een coaching playlist samengesteld. Zo kan ik (hopelijk) op het strand genieten en tegelijkertijd mijn coaching vaardigheden nog wat bijspijkeren. Dit staat op mijn zomer coaching playlist:

1. Recht op doel afgaan

Fly me to the moon – Frank Sinatra
Het doel zo snel mogelijk vastpakken is een must in coaching. Anders wordt het in het beste geval een leuke babbel, in het slechtste geval een blabla gesprek dat nergens toe leidt. De coachee ondersteunen om zijn of haar “moon” zo precies en concreet mogelijk te laten omschrijven is de start van een goed coaching gesprek.

2. Een coach mag best lui zijn

Lazy – David Byrne
Deze moet op mijn coaching playlist omdat ik het een geweldig nummer vind. Maar ook omdat het me er steeds aan herinnert dat je als coach de oplossing niet moet vinden. Je mag dus best een beetje lui zijn.

3. Feedback is als een fietstocht

Bycicle – Queen
Bij coaching hoort feedback, een spiegel voorhouden. Wanneer ik aarzel om negatieve feedback te geven helpt deze Queen classic me eraan te denken dat feedback noch positief, noch negatief is.  Feedback is net zoals een fietstocht. De weg geeft je signalen die helpen om je rijstijl aan te passen en je bestemming te bereiken.  Een bocht, een brede of smalle weg, een kronkelig pad, dat zijn gewoon signalen en daar is niets positief of negatief aan. Vergeet dus het concept van positieve en negatieve feedback en geef de signalen gewoon terug aan de coachee.

4. De kracht van de stilte

The sound of silence – Simon & Garfunkel
Een coachee laten stilvallen in een gesprek is krachtig. Dan gaat het brein écht werken. Dan komen de inzichten en de oplossingen. Als ik weer eens de neiging heb om de stilte op te vullen met een volgende vraag of een suggestie, dan hou ik mijn mond met de sound of silence in gedachte.

5. Opletten voor de gekleurde bril

Sound and vision – David Bowie
“Bleu, blue, electric blue, that’s the colour of my room….” We zien de dingen altijd door onze eigen gekleurde bril. Benieuwd blijven en je eigen perceptie niet voor waar nemen is dus de boodschap.

6. Luisteren met je ogen

Every breath you take – The Police
Luisteren is een basisvaardigheid voor elke coach. Luisteren doe je met je oren en met je ogen want het lichaam lekt. Het kan niets verbergen. Omdat  “ Every breath you take, every move you make,… I’ve been watching you…” lichaamstaal centraal stelt, verdient het een plaats op mijn coaching playlist.

7. Bouwen op sterktes

Uptown Funk – Mark Ronson ft. Bruno Mars
Coachen is energiebronnen aanboren door te bouwen op sterktes. Dat geeft zelfvertrouwen om nieuwe uitdagingen uit te gaan. En zelfvertrouwen, dat spat uit deze hit van Bruno Mars.  Wat dacht je van “I am too hot” en “Don’t believe me just watch”.

8. Verbinden met de En-En boodschap

A forest – The Cure
Een moeilijke boodschap geven, dat stellen we vaak uit omdat we de ander niet willen kwetsen, of omdat we vrezen dat er dan een conflict ontstaat. De en-en boodschap biedt een uitweg. Bijvoorbeeld door te zeggen : “Ik denk dat je dit niet graag zal horen en toch wil ik je meegeven dat…”
De en-en boodschap helpt om uit de welles – nietes te geraken. Bijvoorbeeld: “Ik ben niet overtuigd dat jouw oplossing zal werken en toch ben ik benieuwd wat jouw argumenten zijn”. En wat is dan de link met A Forest op mijn coaching playlist. Daarvoor moet je je luistervaardigheid oefenen en helemaal tot op het einde van deze song wachten : “… again and again, and again, and again.

9. Coaching mag best wat ongemakkelijk voelen

Putting out the fire with gasoline – David Bowie
Als een coachee klinkt als een gebroken plaat en blijft hangen in zelfbeklag, durf ik al eens olie op het vuur te gooien door te vragen : “Wat zou je kunnen doen om deze toestand voor eeuwig te laten voortduren?” Of door te stellen: “Ja, als het zo erg is, zou ik het maar beter opgeven.” Betrokken confronteren voelt ongemakkelijk aan, maar het helpt wel om nieuwe perspectieven te openen. Om uit de comfortzone te gaan en te groeien.

10. Zonder wil is er geen coaching

Bring on the dancing horses – Echo & The Bunnymen
Je kan het paard naar de rivier brengen, maar je kan het niet laten drinken. Daarom zet ik dit liedje over paarden op mijn coaching playlist.

Welke songs zou jij op je coaching playlist zetten. Laat het me weten, want ik zou mijn lijst verder willen uitbreiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Tags:
Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie