De drie rollen van een leidinggevende - JAG Coaching

De drie rollen van een leidinggevende

De drie rollen van een leidinggevende

Toen ik voor de eerste keer een team mocht aansturen dacht ik: “yes, ik heb het gemaakt”.   Met veel enthousiasme en een groot verantwoordelijkheidsgevoel vloog ik erin.   Al snel bleek dat mijn vaardigheden – die tot dan toe succes hadden geleverd- niet langer de formule waren om te slagen in mijn nieuwe functie.  Het ging niet langer over wat ik presteerde maar over hoe het team resultaat boekte.  In een poging om vooruit te geraken, nam ik meer taken op.  Als ik het niet deed, gebeurde er toch niets.  Een goede mentor zag mijn frustratie en stelde mij een simpele vraag: “Hoeveel ballen probeer je in de lucht te houden en zijn het de juiste?” Dankzij leiderschap coaching leerde ik de drie rollen van een leidinggevende kennen.  Je kan ze als volgt voorstellen:

De directeur

Directeur mag je hier in de letterlijke zin nemen als diegene die directie, richting aangeeft.   Of je een klein functioneel team leidt of aan het hoofd staat van een bedrijf, de essentie is dezelfde.  Jouw team verwacht duidelijke doelen waarvoor ze gezamenlijk kunnen gaan.   Sta je aan het hoofd van een bedrijf of een functie dan is het jouw taak om na te denken op de langere termijn.  Wat zijn de problemen en opportuniteiten?  Hoe evolueert de markt? Wat wil de klant en hoe ga je daarop inspelen?  Als je een team leidt, dan is de “line of sight” je vertrekpunt. Je vertaalt de bedrijfsambities naar concrete doelen voor jouw team.  In deze rol is er niet veel ruimte voor onderhandeling.  Ferm zijn op dit vlak vraagt wel eens moed.  Je mag je af en toe aan weerstand verwachten.  Zeker als je verandering in gang wil zetten.  Richting bepalen gaat samen met de verantwoordelijkheid om goed te luisteren en duidelijk te communiceren zodat iedereen begrijpt en overtuigd is dat de gekozen richting de juiste is.

De manager

In deze rol ga je plannen en organiseren.  Je stippelt verantwoordelijkheden uit en je delegeert.   Dit laatste betekent niet het doorgeven van taken en opdrachten.  Je delegeert verantwoordelijkheid aan je team.  De uitdaging ligt bij je medewerkers om oplossingen te bedenken, niet bij jezelf.  De doelen en richting liggen vast, maar je bent flexibel over de manier waarop deze worden bereikt.  Jouw rol ligt in het doorvragen, alternatieven stimuleren en zorgen dat het team samenwerkt. In deze functie creëer je de ideale omstandigheden waarbij je team kan handelen.  Je bezorgt de nodige middelen.  Indien nodig vang je de druk op van boven of ga je met andere functies overleggen om hindernissen weg te werken.

De coach

Als coach zet je jouw team aan het denken. Je begeleidt en lokt het ontwikkelen van vaardigheden uit.  Omgaan met lastige klanten, leren uit feedback of wendbaar worden in onzekere omstandigheden, zijn maar enkele voorbeelden.  Coaching is geen verkapte vorm van kritiek of een verdoken manier om iemand te overtuigen. Evenmin is coaching alleen aan de orde als er problemen zijn.  In tegendeel, leiderschap coaching gaat over je medewerkers te laten excelleren en er écht te laten voor gaan. Coachend leiderschap is met andere woorden geen reddingsboei bij slechte directie of management.

Balanceren is de boodschap

Een goede oefening om te weten of je goed bezig bent als leider is gedurende een tweetal weken te noteren waar jij je tijd aan spendeert. Welke van de drie rollen van een leidinggevende neem jij op?
In een ideale wereld ligt je focus als leider op het identificeren van problemen en opportuniteiten en het formuleren van doelen om hierop in te spelen.

De realiteit wijst echter vaak uit dat team leaders te veel bezig zijn met het bedenken van oplossingen.

Dat is jammer want het team wordt daardoor versmacht, raakt gedemotiveerd en schakelt uiteindelijk af.  Waarom zouden ze zich nog inzetten want de baas komt toch altijd te hulp en lost de problemen zelf op.  Het andere uiterste waarbij je als leider alleen maar bezig bent met visie en doelen kan ook tot frustraties leiden bij je team.  In de strategische uiteenzettingen raken ze misschien de weg kwijt, begrijpen ze niet waar je naartoe wil en voelen ze zich alleen in de wereld van praktische hindernissen en uitdagingen.

Beheers jij de kunst om te schakelen tussen de drie rollen van een leidinggevende?  Of focus je op je natuurlijke habitat van directeur, manager of coach?

Wil je graag maandelijks tips en inspiratie ontvangen rond leiderschap? Schrijf je dan in hier in op onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

1 Reactie

Geef een reactie