Inspirerende leiders beheersen hun wijsvinger - JAG Coaching

Inspirerende leiders beheersen hun wijsvinger

Inspirerende leiders beheersen hun wijsvinger

Inspirerende leiders weten dat voor elke wijsvinger die ze uitsteken er drie vingers terug naar hen wijzen. En toch durft de wijsvinger al eens jeuken.
Dat merk ik als ik de vraag stel “Wat wil je als teamleider bereiken?” Aan antwoorden geen gebrek. Alleen kijkt de leidinggevende vaak in de richting van het team. Daar moet het vooral veranderen. Leidinggevenden willen dat hun team meer verantwoordelijkheid opneemt, genomen beslissingen aanvaart en uitvoert, meegaat in de verandering, met oplossingen komt in plaats van problemen, open staat voor feedback en zelfinzicht ontwikkelt.
Op de vraag “Wat is jou aandeel in dit alles?”, valt er al eens een ongemakkelijke stilte.

Als de wijsvinger kriebelt, kijken inspirerende leiders eerst naar zichzelf.

Bedenken wat mijn aandeel is in de teamdynamiek, voelt oncomfortabel.  Jezelf in vraag stellen wordt nog al te vaak bestempeld als zwak leiderschap. Het omgekeerde is echter waar. Inspirerende leiders hebben de moed om in de spiegel te kijken. Eerder dan het team te verwijten, durven ze zich vragen te stellen. Wat maakt dat mijn boodschap niet landt? Wat kan ik veranderen om mijn team mee te krijgen? Wat zie ik over het hoofd?

Het is precies door dit zelfinzicht te ontwikkelen dat inspirerende leiders er in slagen om hun eigen toolbox uit te breiden met meer stijlen, benaderingen en oplossingen voor verschillende situaties, teams en individuen.

Kriebelt jouw wijsvinger soms als je team niet doet wat jij verlangt? Probeer dan eens met het kernkwaliteiten kwadrant jouw sterktes en valkuilen in kaart te brengen.
Onderstaande figuur toont hoe je dit kan doen, te starten vanuit je wijsvinger of anders gezegd vanuit je allergie.

Stap 1: Allergie

Welk gedrag of attitude werkt op je heupen? Wanneer worden jouw rode knoppen ingedrukt? Stel dat jouw allergie is dat je team alles in vraag stelt. Bij elke beslissing die je communiceert, erger je in de vele vragen en opmerkingen bij deze beslissing. Je voelt dit aan als weerstand.

Stap 2: Kernkwaliteit

Wat is het positief tegenovergestelde van weerstand?  Dat is jouw sterkte of, anders gezegd, jouw kernkwaliteit. Als weerstand jouw allergie is, dan ben jij misschien trouw en volgzaam. Je hebt vertrouwen dat anderen weten waar ze mee bezig zijn en hebt dus niet de behoefte om telkens alles in vraag te stellen. Eerder dan te discussiëren ligt jouw sterkte allicht ook in de actie, dingen doen.

Stap 3: Valkuil

Wat gebeurt er als je doorschiet in je sterkte van volgzaamheid en actiegerichtheid? Je gaat misschien te snel handelen. Je neemt misschien niet de tijd om door te vragen en mogelijk andere opties te bekijken. Dat zijn jouw mogelijke valkuilen.

Stap 4: Uitdaging

Dat is het positief tegenovergestelde van je valkuil. In dit voorbeeld kan jij je volgzaamheid en actiegerichtheid verder aanvullen met een kritische houding. Zo kan jij leren om niet altijd klakkeloos dingen op te pikken en onmiddellijk uit te voeren, maar eerder de tijd te nemen om de zaken op een rijtje te zetten.  Of je kan nog verder ontwikkelen door ruimte te laten voor andere standpunten. En van wie kan je heel wat leren? Precies, van de medewerkers die jou soms ergeren door alles in vraag te stellen.

Je kan de kernkwaliteiten oefening doen voor jezelf, maar het is nog sterker als je dat samen doet met je team en zo mekaar sterktes en valkuilen naast mekaar legt. Dit geeft een mooie opportuniteit om mekaar te ondersteunen en te versterken als team.

Inspirerende leiders richten hun wijsvinger op hun cirkel van controle.

In plaats van het probleem neer te leggen bij anderen concentreren inspirerende leiders zich op wat ze zelf kunnen controleren.
Onderstaande figuur toont aan dat er heel wat onder je controle valt.

De twee belangrijkste zaken die jij controleert en niemand anders, zijn wat je denkt en wat je doet. Vandaar mijn motto “Wat je overkomt, daar kan je niet veel aan veranderen, alleen de manier waarop je ermee omgaat.”
De kracht van je gedacht kan je maar moeilijk overschatten. Hoe je denkt over een bepaalde situatie is bepalend voor je gedrag. Herinner je nog hoe je leerde met de fiets te rijden? Je was ervan overtuigd dat je vader of moeder het zadel moest ondersteunen om te kunnen rijden. Je trapte en het lukte. Tot je merkte dat er niemand meer naast je liep en toen viel je.
Wat we denken is gevormd door onze opvoeding, onze omgeving, onze ervaringen. Dat maakt dat onze overtuigingen diep geworteld zijn. Ik noem het de Brain Power Plant. Toch zijn we ook in staat onze gedachten te veranderen en op een andere manier naar zaken te kijken.

Als jouw gedachten niet het gewenste resultaat leveren, durf ze dan in twijfel te brengen. Met de STAR methode kan je leren eens op een andere manier te kijken naar eenzelfde situatie.

 

Inspirerende leiders breiden hun cirkel van invloed uit

Als moeilijke beslissingen aan het team verkocht moeten worden, onderschatten leidinggevenden soms de impact van hun eigen gedachten en gedrag op het team. Onder het motto transparantie, zoeken ze steun bij het team door te zeggen dat ze ook niet achter de beslissing staan, maar ja, het is beslist hogerop. Welke boodschap wordt er dan gebracht? Wat zegt dat over je eigen leiderschap? Helpt dat je team om de boodschap beter te verteren?

Inspirerende leiders beseffen dat hun eigen gedachten en gedrag impact hebben op anderen.
Onderstaande figuur beschrijft de vijf observeerbare leiderschap kenmerken om met je team te verbinden en een positieve invloed uit te oefenen.

grafiek over vijf kenmerken van verbindend leiderschap

Inspirerende leiders laten los wat buiten hun invloed valt.

Klagen over het weer zal de regenbuien niet doen verminderen. Het is negatieve energie, het is uitputtend en geeft geen resultaat. Dat is één voorbeeld van zaken die zich afspelen in de betrokkenheidszone, waar je weinig of geen invloed of controle over hebt.

Inspirerende leiders gebruiken hun wijsvinger niet in deze zone, ze laten gewoon los. Of beter nog,  ze gaan aan de slag met hun groeizone en hun controle zone om te kunnen omgaan met zaken die in de betrokkenheidszone vallen.

Wat doe jij als je wijsvinger kriebelt? Meer tips altijd welkom!

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie