Zes vaardigheden van coachend leiderschap - JAG Coaching

Zes vaardigheden van coachend leiderschap

Zes vaardigheden van coachend leiderschap

Zes vaardigheden van coachend leiderschap

Wie heeft een impact gehad op jouw professioneel leven? Wie gaf je ooit een feedback die je raakte en waardoor je écht iets hebt veranderd. Wie heeft je ooit doen zeggen: “Zo had ik het nog niet bekeken”. Het voelde misschien op dat moment niet prettig aan, maar je leerde iets bij en je werd beter in je job. Als je weet waarover ik het heb, dan ben je ze al tegen gekomen. De coachende leiders. In hun coachend leiderschap maken ze gebruik van zes vaardigheden waardoor we bereid zijn te luisteren en in actie te treden.

Het goede nieuws is dat je deze competenties kan aanleren. In het begin voelt dat wat onwennig aan. Maar door oefening worden ze je tweede natuur. Met deze zes vaardigheden van coachend leiderschap kan je jouw team engageren en motiveren om initiatief te nemen en zelf oplossingen te bedenken voor de vele uitdagingen in je bedrijf.

#1 : Verkennen met de nieuwsgierigheid van een kind

Een coachend leider neemt de tijd om te luisteren, onbevooroordeeld en nieuwsgierig als een kind.  Door te luisteren toont deze teamleider interesse. Aan de hand van explorerende vragen helpt de coachende leider om de uitdaging concreet en precies in kaart te brengen. Wat speelt er zich af? Wie is daarin betrokken? Wat werkt en wat niet? Welke overtuigingen heeft het teamlid en helpen die om resultaat te bereiken of vormen ze een hinderpaal. Een duidelijk omschreven probleem is vaak al de helft van de oplossing.
De verkennende teamleider is zichtbaar in de organisatie. Zij/hij neemt de tijd om teamleden te ontmoeten, niet alleen in geplande vergaderingen maar op de werkvloer en in het veld. Een mooi voorbeeld zag ik onlangs toen Dirk Tirez- CEO Bpost- een dag meedraaide in een sorteercentrum en zelf pakjes bezorgde bij klanten.

#2: Waarderen in het kleine en concrete

De coachende leider let op de zaken die goed gaan en neemt deze niet als vanzelfsprekend aan.  In tegenstelling tot de manager die het normaal vindt dat een collega een goede job doet, zal de team coach de gelegenheid nemen om te appreciëren.  Zij/hij wacht niet tot aan het einde van het project of de eindejaarsbeoordeling, maar doet het onmiddellijk, klein en concreet. Op die manier bouwt de coachende leidinggevende vertrouwen. Zij/hij wijst op sterktepunten die het teamlid zelf misschien wel over het hoofd ziet. Laat het nu net zelfvertrouwen zijn dat het basis ingrediënt is om uitdagingen aan te gaan.
Als je het niet gewoon bent, kan waarderen wat vreemd aanvoelen.  Daarenboven zal de ontvanger van een compliment dat vaak afwijzen door bijvoorbeeld te zeggen “ik doe gewoon mijn job”. Toch zijn we allemaal blij met een compliment. Ga dus actief op zoek naar positieve dingen en zeg er iets over.

#3: Betrokken confronteren door een spiegel voor te houden

Door veelvuldig te waarderen bouwt de coachende leider een vertrouwensband en een emotionele veiligheid waardoor het teamlid bereid is te luisteren, ook op momenten wanneer de boodschap niet zo prettig is.
In mijn loopbaan heb ik een aantal “auch” gesprekken gehad met mijn leidinggevenden.  De boodschap kwam hard aan. Tegelijkertijd wist ik dat mijn baas het beste met me voorhad. De betrokkenheid zat in de dialoog. Door aan mij te vragen: “Hoe zie je dat zelf? Wat denk je met die werkwijze te bereiken? Hoe denk je dat anderen reageren op jouw aanpak?” Dat stemde tot nadenken.
De betrokkenheid zat ook in de ondersteuning waarop ik kon rekenen. In deze momenten, uit de comfortzone, ging mijn leercurve stijl omhoog.
Leidinggevenden gaan de confrontatie met hun medewerkers al te vaak uit de weg. Ze willen hun teamlid niet demotiveren. Het is niet het juiste moment om hierover iets te zeggen. Het zal wel beteren. Jammer, want juist daardoor belemmeren ze de ontwikkeling en groei van het teamlid.

#4: Inspireren door te herkaderen

De leider-coach laat je de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Zij/hij neemt je mee naar andere situaties waar je wel slaagde en vraagt hoe je die ervaring kan inzetten in je huidige uitdaging.  Omdat de coachende leider weet wat je sterktes zijn zal hij/zij je de vraag stellen hoe je die kan inzetten in deze nieuwe situatie. Deze teamleider haalt je uit je eigen referentiekader door vragen te stellen zoals:  “Hoe zouden je vrienden dit oplossen? Welke oplossing zou men van jou niet verwachten? Stel dat het probleem is opgelost, welke wegen zouden daar naartoe geleid hebben?”

#5: Uitdagen door niet te snel tevreden zijn

De managers waar ik echt iets van geleerd heb waren zeker niet de gemakkelijkste.  Ze waren veeleisend en als ik met een één oplossing kwam, daagden ze me uit door te vragen:  “Wat zou er ook kunnen werken waar je nog niet aan gedacht hebt?” Zo hielpen ze mij om de voor-en nadelen van verschillende opties te bekijken. Uitdagen ligt ook in het streven naar minder door bijvoorbeeld te zeggen “Ik denk dat je teveel wil realiseren op korte termijn en ik wil graag begrijpen hoe jij dat ziet.”

#6: Emoties laten zijn

Zelf worstel ik er soms mee. Emoties op het werk. Wat doe je ermee? Hoe ga je ermee om? Het antwoord is tegelijkertijd simpel in theorie en lastig in de praktijk. Coachende leiders laten emoties gewoon zijn. Een projectleider met wie ik samenwerkte was hierin keigoed. Van nature was hij een man van weinig woorden. Als ik me opwond over het project dat uiteraard niet altijd ging zoals ik het in mijn hoofd had, liet hij me gewoon even uitrazen. Hij luisterde en ging niet in de discussie, hoewel hij het allicht niet altijd eens was met mijn betoog. Wel vroeg hij “Wat is het dan precies waarover je zo kwaad bent?” Het effect op mij was dat daardoor de emotie van kwaadheid en frustratie vanzelf verminderde. Dat opende de weg naar de volgende vraag: “Hoe zou jij het dan graag aanpakken?”

Deze zes vaardigheden van coachend leiderschap in combinatie met het GRROW leiderschap coachingmodel zijn een krachtige mix om met je team resultaten te bereiken. Welke vaardigheden zet jij in om je team te motiveren?

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie