Resultaten behalen met je team - JAG Coaching

Resultaten behalen met je team

Resultaten behalen met je team

Een team leiden voelt soms aan als “Herding Cats”

Het team waar ik het meest van leerde

Resultaten behalen met je team is het onderwerp van mijn volgende virtuele workshop die ik als leiderschap coach faciliteer.  In de voorbereiding denk ik terug aan praktijkvoorbeelden.  Eén team is me in het bijzonder bijgebleven.  Alles wat ik voordien met succes had toegepast rond leiderschap en motivatie werkte deze keer niet.  Ik liep tegen een muur. 

Hoe meer ik op resultaten hamerde, hoe slechter de uitkomst

Bij de opstart met dit team volgde ik een bewezen patroon: visie, strategie en doelen.  De senior managers namen deel aan workshops en bouwden de strategie uit met initiatieven, actieplannen en KPI’s. Enthousiast betrokken ze op hun beurt collega’s in het verhaal.  We waren goed vertrokken en de resultaten waren schitterend.  Een aantal tegenslagen vanuit de markt doorkruisten echter ons pad.  De cijfers kwamen onder druk.  We zouden nog harder moeten vechten, nog creatiever uit de hoek moeten komen als we wilden groeien.  Toen begon het te wankelen.

Maandelijks overliepen we de bedrijfsresultaten met het senior team en op kwartaal basis met de ganse organisatie.  Het was geen goed nieuws show.  Ik probeerde medewerkers te challengen om acties aan te passen, nieuwe projecten te lanceren.  De ommekeer kwam er niet, mijn impact was nul.  Ik had het gevoel dat het voor de meeste medewerkers een ver van mijn bed show was.  Was ik de enige die ervan wakker lag?  Waar was de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid?  Er miste iets en ik kon er mijn vinger niet opleggen. 

Verspil nooit de opportuniteit van een goede crisis

Na mijn vakantie kwam ik vol goede moed terug. Ik had me laten inspireren door coachend leiderschap literatuur.  De hel brak los. Een teamlid wou me absoluut spreken.  Het werd een hele lange lunch.  Ongezouten kreeg ik te horen dat ze het helemaal had gehad. Niets functioneerde, de ploeg lag in conflict en worstelde met het aansturen van hun eigen teams.  In de organisatie was er wantrouwen en roddelen was de norm geworden.  Slik, dat was moeilijk om te horen.  Ik ben haar wel ontzettend dankbaar dat ze zo open en eerlijk was.  Ik had al een vermoeden dat het niet goed zat. Dat we op de bodem zaten, had ik nog niet beseft.  Hoog tijd om mijn aanpak bij te sturen, de resultaten moesten maar even wachten. De kernploeg en de samenwerking was nu prioriteit numero uno.

De vijf kenmerken van een dream team

Inspiratie vond ik in het boek “De 5 frustraties van teamwork” van Patrick Lencioni.  Het verhaal is heel herkenbaar, het model is simpel en het geeft praktische tips hoe je tewerk kan gaan om resultaten te behalen met je team.

Het model van P.Lencioni werd gebruikt om waarden rond samenwerking in de organisatie te lanceren

Samen met de kernploeg namen we volgende stappen:

 1. Back to the basics
  Tijdens een tweedaagse meeting buitenhuis werd er in de agenda ruimte gelaten om mekaar beter te leren kennen. Tijdens een diner – voorzien van de nodige wijn- kwamen de verhalen los. De volgende dag deden we een speed dating waarbij ieder teamlid feedback gaf aan de collega’s.  Uitspreken wat je waardeert en wat je graag zou zien veranderen, voelde eerst ongemakkelijk aan. Beetje bij beetje leerde het team zich kwetsbaar opstellen.  Het vertrouwen in mekaar groeide.  
 2. De olifant in de meeting benoemen
  Tijdens meetings moedigde ik het team aan om mekaar uit te dagen, vragen te stellen en hun mening te delen.  Op die manier leerde het team over de functies heen te denken en samen aan oplossingen te werken.  Conflicten werden openlijk besproken met de collega in kwestie en niet achter de rug.  Soms viel het me moeilijk om in conflicten niet zelf tussen te komen. Door dat net niet te doen, leerde het team zelf problemen uit te praten.
 3. Duidelijke verwachtingen stellen in twee richtingen
  De rollen en verantwoordelijkheden van het team als geheel en van elk lid werden aangescherpt.  Ook omgekeerd vroeg ik aan het team wat zij verwachtten van mij. 
 4. Iedereen op dezelfde golflengte krijgen
  Op het einde van team meetings werden genomen besluiten overlopen.  Tot mijn grote ergernis, leidde dat in de beginfase tot grote discussies.  Hadden we dat beslist?  Ik had dat toch anders gezien.  Ik ben het er niet mee eens.  Deze discussies waren echter nodig om de betrokkenheid te stimuleren. 
 5. Uitwisseling van doelstellingen
  Individuele doelen werden transparant gedeeld binnen het team.  Naarmate het vertrouwen groeide en het team conflicten aandurfde, ontstond er ruimte voor constructieve feedback.   Aan de hand van de doelen konden team leden mekaar ter verantwoording afroepen.

En heeft het gewerkt?

De signalen kwamen er langzaam maar zeker.  Het senior team nam het voortouw om een bedrijfsdag te organiseren.  Ze bedachten een ludieke oefening waarbij babyfoto’s van alle collega’s op het organigram diende gepast te worden.   Dit was fun en leidde tot het delen van persoonlijke anekdotes. Via een quiz en videoclips introduceerden ze de kenmerken van dream teams.
Een maand later werd de ganse organisatie opgetrommeld om mee te helpen aan een commerciële activiteit.  HR, Logistiek, Finance, alle medewerkers deden enthousiast mee.  Resultaten van de activiteit werden opgehangen en dagelijks bijgewerkt.  Toen wist ik, coachend leiderschap werkt. Hiermee kan je resultaten behalen met je team.

Welke acties onderneem jij om je team te motiveren en te betrekken. Laat het me weten, ik ben benieuwd en kan nog altijd bijleren.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie