14 feb Leidinggeven met een hardt
Op deze Valentijnsdag sta ik graag even stil bij een quote die een CEO mij meegaf in een interview over leiderschap: “Leidinggeven met een hardt”. Hij omschreef daarmee de balans tussen het geven van een duidelijke richting met harde doelen en tegelijkertijd een hart voor mensen. Dat evenwicht vinden voelt soms als koorddansen, hoog boven de grond.
Zonder vertrouwen in je teamleden ga je leidinggeven vanuit controle. Vanuit een bezorgdheid om goede resultaten te behalen, wil je alles checken, je wil niet dat er iets fout loopt.
Resultaat is dat je team gefrustreerd geraakt. Ze voelen dat ze onvoldoende ideeën kunnen inbrengen, ze voelen zich beperkt in hun mogelijkheden.
Jij als leidinggevende hebt het gevoel dat je alles zelf moet doen, want je vertrouwt niet dat het team het aankan. Bijgevolg raak jij gestresseerd en overwerkt. Conflict met je team is het gevolg.
Maar je kan ook doorslaan in vertrouwen, door ervan uit te gaan dat medewerkers altijd de beste bedoelingen hebben en over de nodige vaardigheden beschikken om de taken uit te voeren. Je laat dan je team gewoon zijn gang gaan.
Ook hier komen frustraties van. In eerste instantie bij jezelf, als je ontdekt dat je toch niet tevreden bent met de werkwijze van je team. Je moet dan corrigeren en het team moet opnieuw de taak uitvoeren. Je team voelt zich bijgevolg weinig gewaardeerd. Ook dit leidt tot conflicten.
Hoe pas jij leidinggeven met een hardt toe? Hoe vind jij de balans tussen vertrouwen en controle?
Leidinggeven met een hardt door drie rollen op te nemen
Succesvolle leiders vinden die balans door hun drie leiderschapsrollen in te zetten.
De rol van directeur die de richting geeft aan het team met heldere visie en scherpe doelen.
De rol van manager die een plan heeft en zorgt dat elk teamlid zijn verantwoordelijkheden kent. De manager zorgt er ook voor dat het team beschikt over de nodige middelen en dat de omstandigheden waarin het team werkt, optimaal zijn.
De rol van coach die ervoor zorgt dat de teamleden hun kennis en vaardigheden ontwikkelen om de gestelde doelen te behalen.
Welke rol neem jij van nature graag op? Met welke rol heb jij soms moeite?
Leidinggeven met een hardt ligt in de balans tussen de drie rollen
Ieder van ons heeft zo zijn eigen voorkeursstijl. Dat is onze sterkte. Tegelijkertijd is het doorslaan in één van de drie rollen een valkuil.
De eenzame directeur
Voel jij soms dat je er helemaal alleen voorstaat in je rol als leider? Je wil vooruit. Je hebt al meerdere malen duidelijk gemaakt wat je met je team wil bereiken. Je hamert op de doelen.
En toch krijg je je team niet mee. Je verwijt je team dat ze niet doen wat ze moeten doen. Je team werkt tegen. Vanuit jouw standpunt biedt je team weerstand. Jij voelt je onbegrepen en niet gerespecteerd.
Maar wat is jouw bijdrage aan deze situatie? Je hebt richting gegeven in je rol als directeur, maar heb je ook gedacht aan je rol als manager en als coach?
De controlerende manager
Ben jij overtuigd dat je de touwtjes strak in de handen moet houden? Je plant en stelt prioriteiten. Je verduidelijkt rollen en verantwoordelijkheden. Je legt de nadruk op de te volgen regels en de procedures.
En ondanks al je inzet worden de regels niet gevolgd. Je verwijt je teamleden dat ze elke beslissing telkens weer in vraag stellen. Je team klaagt dat ze niet gehoord worden.
Je teamleden komen steeds terug naar jou met problemen en dat versterkt je in je overtuiging dat je team niet capabel is. Je team lijkt wel hulpeloos.
Je doet het dan maar zelf. Dat gaat sneller en is meestal beter. Je komt uren tekort in een dag, je geraakt gestresseerd en overwerkt.
In welke mate draag jij bij aan de hulpeloosheid van je team? Hoe zou het zijn als je ook de rol van directeur en coach zou opnemen?
De sympathieke coach die iedereen tevreden wil houden
Ligt der rol van coach dicht bij jou? Je wil maar al te graag teamleden ontwikkelen en ondersteunen. Je stelt veel vragen en je stimuleert je medewerkers om zelf met oplossingen te komen.
Je voelt mee met je team. Liefst van al, wil je meegaan met elk voorstel van je team. Maar juist daardoor schiet je alle richtingen uit.
Voorstellen en oplossingen aangegeven door je team beantwoorden niet aan gestelde doelen. Of voorstellen liggen buiten de verantwoordelijkheid van je team. Bijgevolg krijg jij die ideeën maar moeilijk verkocht intern. Het worden dan nutteloze voorstellen die niemand oppikt. Dat uitleggen aan je team wordt lastig.
Al snel besef je dat je moeilijk iedereen tevreden kan houden en dat je genomen beslissingen niet uitgelegd krijgt. Je teamleden geraken verward en voelen zich tekort gedaan.
Wat zou het geven als je empathie zou combineren met een duidelijke richting en scherpe verantwoordelijkheden voor je team? Hoe zou het zijn als je sympathie niet verwart met empathie.
Leidinggeven met je hardt ? Stel jezelf deze vier vragen.
- Heb je de moed om als leider de richting aan te geven en de weg te tonen, ook al is dat niet altijd de makkelijkste weg?
- Hoeveel vertrouwen heb jij om als manager te plannen en te organiseren zonder alles zelf te doen?
- Durf je doelgericht te coachen en te ondersteunen, ook al vraagt dat al eens om een lastige feedback duidelijk maar ook constructief te geven?
- Heb je het lef om in de spiegel te kijken en ben je bereid om je leiderschapsstijl in vraag te stellen? Ook al voelt dat ongemakkelijk?
Wil jij met je team aan de slag met de drie leiderschapsrollen? Dan is het 3D Leiderschap Programma misschien wel iets voor jou. Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.
Geen reactie's