Een extra dag op kantoor werken biedt je zes voordelen - JAG Coaching

Een extra dag op kantoor werken biedt je zes voordelen

Een extra dag op kantoor werken biedt je zes voordelen

Op kantoor werken, dat stuit vandaag op zowat dezelfde weerstand als toen we werden verplicht om thuis te werken. Herinner je nog onze algemene verontwaardiging wanneer we in sociaal isolement werden geplaatst? Wat zou de impact zijn op onze work-life balans, terwijl we aan de keukentafel vergaderden? Hoe zouden we als team effectief samenwerken op afstand? Wat met nieuwe medewerkers die niemand kenden? We misten onze collega’s en de informele koffieklets.

De verbinding van werken op kantoor werd opgeofferd voor het comfort van thuiswerken

Drie jaar later mogen we terug op kantoor werken en toch hoor ik bekommernissen bij zowel leidinggevenden als teamleden.
De teamleider die vraagt om meer op kantoor te werken, maakt zich niet populair. De thuiswerk is verschoven naar een recht. Zo vertelt een afdelingshoofd me dat ze wel kan vragen aan haar team om éénmaal per week op kantoor te komen, maar ze kan medewerkers niet verplichten. Bijgevolg zit ze meestal alleen op kantoor.
Een coachee die ik begeleid, heeft haar collega’s de laatste twee maanden niet meer in levende lijve ontmoet. Wel heeft ze dagelijks teammeetings waarbij ze kijkt op een zwart scherm, want ondertussen worden de camera’s ook niet meer opgezet. Je kan mensen niet verplichten dat te doen, toch?

Zoals Alain Van Hiel – Professor sociale psychologie aan de UGent – het omschrijft in zijn artikel Post-covid blues:
“Dezelfde mensen die ons ooit indringend vertelden ‘hoe erg het wel niet was om godganse dagen thuis te moeten blijven’ blijken enkele maanden later omgetoverd tot noeste thuiswerkers.”

We hebben dus al een heel goede reden nodig om verleid te worden om meer op kantoor te werken. Voor de sociale wezens die we zijn, zou je denken dat verbinding dé drijfveer zou zijn. Dat blijkt dus niet. Door slechts enkele dagen per week op kantoor te werken en dan nog op de dagen die ons als individu het best uitkomen, is de verbinding met collega’s eerder beperkt. Vaak zijn we alleen op kantoor. De dagen dat we met het volledig team, laat staan met de volledige organisatie samen zitten kunnen we nog op één hand tellen. Het comfort van thuis werken is aanlokkelijker dan de verbinding met onze collega’s.

Meer op kantoor werken ligt buiten de comfortzone. Daar liggen precies de voordelen.

Thuiswerken levert heel wat voordelen. Geen tijdverlies in de files. Productief kunnen werken zonder gestoord te worden. Gericht vergaderen zonder al te veel chit chat. Flexibiliteit in het werkschema. Tijd om de hond even buiten te laten, de was in te steken of de kinderen van school te halen.

Er zijn heel wat redenen om thuis te werken, maar als je eerlijk bent met jezelf is het vooral comfort en gemak. Op zich niets mis mee, alleen gaat comfort meestal niet samen met persoonlijke ontwikkeling. Sociale contacten hebben een wezenlijke impact op onze persoonlijke groei. De quote van ondernemer Dan Peña vat dit samen als: “Show me your friends, and I’ll show you your future.”

Het idee om meer op kantoor te werken voelt misschien wat ongemakkelijk aan. Zeker als je loopbaan gestart is tijdens de pandemie of als je al een hele tijd regelmatig van thuis werkt. Wat ga ik zeggen tegen die collega’s die ik eigenlijk niet goed (meer) ken? En toch,  uit die comfortzone springen levert voordelen.

Meer werken op kantoor levert zes voordelen voor onze persoonlijke groei en ontwikkeling.

Regelmatig fysiek contact met collega’s en leidinggevende levert zes troeven voor je persoonlijke groei en ontwikkeling:

#1 : Verhoogt de impact van je communicatie

Volgens Dr. A. Mehrabian – Emeritus en hoogleraar psychologie aan de UCLA – komt 55% van de slagkracht van communicatie van onze lichaamstaal. Het is onze lichaamstaal die de belangrijkste factor is in de geloofwaardigheid van onze communicatie. Het vocale, onze manier om iets te brengen en het verbale, welke woorden we gebruiken hebben een impact van respectievelijk 38% en 7%. Laat het nu net de lichaamstaal zijn die we verliezen via online werken. In het beste geval – tenminste als de camera aanstaat – kunnen we een deeltje van die lichaamstaal inzetten. Om je leidinggevende of collega’s écht te overtuigen, te beïnvloeden of te inspireren kan je beter inzetten op regelmatige face-to-face meetings.

#2: Geeft je de kracht van informatie en feedback

Met wie wissel je het meest informatie uit? Belangrijke informatie wordt sneller doorgegeven als collega’s op de werkvloer elkaar kennen en vertrouwen. Een snellere kennisdeling geeft je vaker de kans om iets bij te leren en te groeien. Bovendien is de kans groter dat collega’s die mekaar echt kennen en vertrouwen, mekaar ook oprechte en zinvolle feedback zullen geven. Feedback is een geschenk voor persoonlijke groei.

#3: Geeft je meer focus

In zijn boek “Van brokkelbrein naar focus” houdt Theo Compernolle een pleidooi om je brein regelmatig de nodige adempauzes te geven. Tijdens die pauzes is het archiverende brein actief. Dit zorgt ervoor dat het aangeleerde wordt opgeslagen. Op dat ogenblik is het denkende brein, dat actief is bij het aanleren van nieuwe feiten en vaardigheden, in rust. Wanneer we continue actief zijn op schermen en sociale media raakt de balans verstoort en creëren we een brokkelbrein dat niet lang kan concentreren of focussen. We maken fouten, doen langer over taken en geraken gestresseerd.

Werken op kantoor geeft je het voordeel van korte contacten zoals een kleine koffiepauze, een grapje tussendoor. Het zijn die adempauzes die je concentratie en focus bevorderen. Dit is beter voor je concentratie dan tussen twee online meetings naar een nieuwsite of sociale media te surfen.

#4: Biedt je het vermogen van een netwerk

Het belang van een netwerk  in je persoonlijke groei en ontwikkeling kan moeilijk overschat worden. Op kantoor werken biedt je het voordeel dat je netwerk niet alleen op formele vergaderingen wordt opgebouwd, maar ook tijdens informele momenten aan de koffie machine, tijdens een lunch of gewoonweg door even bij mekaar binnen te lopen.

#5: Bezorgt je de steun van een klankbord

Als de emotionele belasting hoog is bij een verandering of een reorganisatie zijn collega’s mekaars steun en toeverlaat. Maar hoe neem je collega’s in vertrouwen als je die nauwelijks kent? Alledaagse contacten verlagen de drempel om steun te geven en te krijgen.

#6: Gunt je meer plezier

Onderzoek van Walters People geeft aan dat een goede verstandhouding met collega’s de belangrijkste factor is (28%) die onze werktevredenheid bepaalt. Een goede sfeer en een leuke band met collega’s zijn belangrijk om ontspannen naar het werk te gaan. Regelmatige groepsactiviteiten zijn hiervoor noodzakelijk.

Om de voordelen van werken op kantoor te realiseren is het noodzakelijk dat we met zijn allen wat meer uit de comfortzone van thuiswerken durven te springen.

Wat houdt jou tegen om weer terug wat meer op kantoor te gaan werken?

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie