Stop Netwerken, Maak Vrienden - JAG Coaching

Stop Netwerken, Maak Vrienden

Stop Netwerken, Maak Vrienden

Netwerken was nooit mijn ding

Meermaals kreeg ik vroeger te horen dat ik meer moest netwerken.  Dit was goedbedoeld advies.  Als men je kent in een multinational, dan heb je een stapje voor.  Dat helpt de loopbaan. Dat klonk allemaal logisch en toch waren er kleine stemmetjes in mijn hoofd die mij weerhielden actie te ondernemen.  Noem het “ja maar…”-overtuigingen die mij verlamden, zoals deze:

 • Ik heb geen tijd
 • Moet ik nu echt iemand gaan lastigvallen?
 • Politiek gedoe, dat is niks voor mij
 • Hard werken en resultaten leveren, dan volgt de promotie… toch?
 • Hulp van buiten heb ik niet echt nodig.  Ik heb hier een team waar ik goed mee samenwerk

Hoe dom kan je eigenlijk zijn?  Gelukkig werkte ik in een bedrijf waar connectiekansen continu werden aangeboden.  De Global Marketing Director was een sterke promotor van “The Tribe” zoals hij het noemde.  Jaarlijks organiseerde hij events waar je collega’s ontmoette van over gans de wereld.  Ik mocht deelnemen aan internationale opleidingen die vaak twee weken duurden.  Daardoor leerde ik heel wat medewerkers echt goed kennen.  In de bar werd er gefilosofeerd tussen pot en pint.  Vrienden werden gemaakt.  Ik keerde altijd terug naar huis met nieuwe inzichten en vooral veel energie.

Na meer dan twintig jaar verliet ik het nest waar netwerking op een plateau werd aangeboden.  Plots stond ik daar, helemaal alleen.  Toen heb ik de klik gemaakt.  Het was tijd om die domme, belemmerde overtuigingen uit mijn hoofd te zetten. 

“Als je ergens naar toe wil, is het best iemand te vinden die daar al geweest is.” – Robert Kyosaki

Het ondernemerschap was mijn nieuwe bestemming.  Zelf eigenaar zijn en een zaak beheren, dat was mijn droom.  Dit was voor mij ongekend terrein.  Er zat niets anders op dan contact te nemen en te luisteren naar mensen die daar wel ervaring mee hadden, netwerken dus.  Met een bang hart belde ik vrienden en kennissen om afspraken te maken.  Na elk gesprek groeide mijn vertrouwen.  Dit was boeiend en het was nog plezant ook.
 
Dit is wat ik ervaarde:

 • Tijd heeft geen vat op een goede vriendschap.
  Als je een goede band had dan blijft deze.  Zelfs al heb je jaren mekaar niet meer gesproken. Je pikt de draad zo weer op en je krijgt een spannend gesprek.
 • Mensen zijn bereid hun ervaring te delen.
  Ik ben altijd vereerd als mijn mening wordt gevraagd.  Waarom was ik overtuigd dat mijn vrienden daar anders over dachten?
 • Een andere invalshoek behoed je voor tunnel visie.
  Tijdens mijn “Etion Ronde Tafel” gesprekken met ondernemers is het opvallend dat de uitdagingen vaak dezelfde zijn.  De aanpak in verschillende sectoren is echter heel gevarieerd. Dat geeft je nieuwe inzichten.
 • Een goed gesprek is tweerichtingsverkeer
  Het is geven en nemen.  In een goede conversatie deel ik mijn ervaringen en zo help ik anderen.
 • Een gesprek hoeft niet altijd een doel te hebben
  Onlangs belde ik met een oud-collega.  Ik wou gewoon even bijpraten, horen hoe het met haar was.  We hebben twee uur gekletst.  Blijkbaar overweegt ze ook om stappen te zetten richting coaching.  We delen nu info over interessante boeken en Webinars.    
 • De ketting werkt
  Ik had mijn oog op een bedrijf dat ik wilde overnemen.  Het investeringsbedrag lag echter ver boven mijn budget.  Op zoek naar bijkomende investeerders contacteerde ik een kameraad.  Hij introduceerde me bij iemand die kon helpen bij het opbouwen van een business case.  We spraken af.  Tot mijn verbazing hadden we veel gemeenschappelijke kennissen. Bovendien bleek dat hij op zoek was naar een investeerder voor een ander bedrijf.  Ik ben naar buiten gestapt met een business plan om Promoplan over te nemen.  Dat is het bedrijf waar ik uiteindelijk ben ingestapt.  Toeval bestaat dus niet.
 • Tijdens grote events ben je nooit alleen
  Ik zal nooit een super fan worden van grote netwerking events.  Toch neem ik af en toe deel, als het thema me interesseert.  Ik ga altijd alleen.  Met twee ben je niet snel geneigd iemand nieuw te leren kennen.  Altijd zijn er andere muurbloemen.  Ik vraag simpelweg wie ze zijn en wat ze doen en we zijn vetrokken.
 • Een zaadje planten
  Verwacht geen onmiddellijk resultaat.  Bouw je netwerk dus best voor je het nodig hebt.

Jij bent een vriend van mij

Ik ben ondertussen overtuigd.  Elkaar helpen werkt.  Alleen ben ik nog steeds geen grote liefhebber van het woord netwerken.  Het heeft nog altijd een bijklank van iets te willen van iemand anders.  Volgens Madeleine Albright heeft het te maken met het feit dat ik een vrouw ben: 

izquotes.com

Vanaf nu noem ik het vrienden maken.  Dat klinkt beter in mijn hoofd.  Aan veralgemening doe ik niet mee.  Mijn mannelijke en vrouwelijke vrienden zijn de uitzondering die de regel bevestigen. Ik ben ze super dankbaar dat ze me ook weer op mijn nieuwe tocht willen begeleiden.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Tags:
Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie