Sterke leiders durven zich kwetsbaar opstellen - JAG Coaching

Sterke leiders durven zich kwetsbaar opstellen

Sterke leiders durven zich kwetsbaar opstellen

In welke mate stellen leiders zich kwetsbaar op? Dat probeer ik te achterhalen als ik een team workshop faciliteer. Toen ik vorige week bij FPC Antwerpen het Leiderschap Programma opstartte, was kwetsbaarheid één van de thema’s. Dit wordt een boeiende tocht waarbij ik in de komende zes maanden, 38 leidinggevenden mag gidsen doorheen vijf interactieve workshops.

Het uitganspunt van dit traject is dat je als leidinggevende een niet te onderschatten impact hebt op de werktevredenheid en bijgevolg op het engagement van je teamleden. De tevredenheid met de leidinggevende en de autonomie die je als teamleider geeft – kort samengevat de  “Boss factor” – bepaalt voor bijna de helft het werkgeluk van medewerkers. De vraag is hoe je jouw “Boss factor” positief kan inzetten. En is je kwetsbaar opstellen als leider daarin een zwakte of juist een sterkte?

In het Leiderschap Programma bekijken we de “Boss Factor” door de drie dimensies van leiderschap. De eerste dimensie is je rol als leider. Je bewust worden van je leiderschapsstijl en zelfinzicht ontwikkelen in de impact die je hebt op je team en op je collega’s. De tweede dimensie is je rol als manager. Je team inspireren, motiveren en laten samenwerken naar high performance. De derde dimensie kijkt naar je rol als coach. Hoe je door feedback en coachend leiderschap het beste kan halen uit elk individu in je team.

In de eerste workshop hadden we het over het ontwikkelen van je leiderschapsmerk. Daarbij viel het me op dat het voor leidinggevenden heel gemakkelijk is te praten over de leiderschapskwaliteiten van anderen. Iedereen heeft direct een baas in gedachte om goed of slecht leiderschap te illustreren. Reflecteren over je eigen persoonlijke leiderschapsstijl en dat delen met collega’s ligt heel wat moeilijker. Bij de vraag “Geef eens een voorbeeld waar jouw natuurlijke leiderschapsstijl geen resultaat leverde” werd het ongemakkelijk stil.

In de spiegel kijken en aan anderen zeggen wat je ziet, blijft een uitdaging.  Jezelf als leider kwetsbaar opstellen en toegeven dat je het ook niet altijd bij het rechte eind hebt of dat je het gewoonweg niet weet, wordt nog vaak beschouwd als een teken van zwakte. Tenminste in ons eigen hoofd. Nochtans begint leiderschap bij jezelf. Zelfinzicht is de basis van sterk leiderschap. Dat werd door mijn co-facilitator Sandra Vansteenkiste mooi geïllustreerd aan de hand van deze korte video over zelfinzicht en authenticiteit.

Ik heb het geluk gehad om te mogen samenwerken met hele sterke leiders. Zij durfden zichzelf kwetsbaar opstellen. Zij durfden toe te geven dat ze er soms naast zaten. Zij durfden hulp te vragen. Dat maakte dat ik hen nog meer bewonderde. Dus bij deze een warme oproep voor wat meer kwetsbaarheid.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie