Hoe kan je als leidinggevende je team motiveren? - JAG Coaching

Hoe kan je als leidinggevende je team motiveren?

Hoe kan je als leidinggevende je team motiveren?

De belangrijkste taak van een leidinggevende is je team motiveren om in beweging te komen. Het is meteen ook een valkuil voor vele teamleaders. In de transitie van “jezelf leiden” naar “anderen leiden”, blijven ze doen wat hen succesvol maakte in het verleden, namelijk zelf presteren. Ze pakken alle verantwoordelijkheid en nemen meer taken op zich. Daardoor verstikken ze hun team. Ze missen de kern van leiding geven. Het gaat niet langer over wat je zelf presteert maar over de resultaten die je team boekt.

De leidinggevende die haar/zijn team kan motiveren tot actie,  begrijpt het verschil tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie.  Zo bereikt zij/hij veel meer met het willen dan met het moeten.

Extrinsieke motivatie : Moeten doen

Bij extrinsieke motivatie ligt de drijfveer om iets te doen buiten jezelf. Je voert taken uit omdat anderen dat van jou verwachten. Externe factoren zoals het bekomen van een beloning of het vermijden van een straf motiveren je tot actie. Ook interne factoren kunnen je tot “moeten” aanzetten. Je doet een job omdat je een inkomen nodig hebt of omdat het beschamend zou zijn als je werkeloos was. Hoewel je de taken niet persoonlijk relevant vindt en je er het nut niet van inziet ,doe je het gewoon omdat het nu eenmaal moet.

Het wortel-en-stok-beleid heeft zijn beperkingen

Met een wortel zoals een bonussysteem worden teamleden extrinsiek aangespoord om het beste van zichzelf te geven. In mijn ervaring hebben deze beloningen op lange termijn een eerder beperkte impact op de motivatie. Een groepspremie leidt al snel tot de discussie in hoeverre individuele leden écht invloed hebben op de bedrijfsresultaten. Het wordt een “ver van mijn bed show”.  Een individuele bonus staat dan weer een goede team samenwerking in de weg. Bovendien wordt een regelmatige bonus uiteindelijk beschouwd als een deel van het normale inkomen. Bij een minder geslaagd jaar werkt dit systeem dan eerder als demotiverend.

Met de stok van een ontslagdreiging worden mindere prestaties beteugeld. Een eerlijk feedback gesprek is soms nodig om een medewerker bewust te maken dat er geschakeld moet worden. Maar een tiran beleid zal je team niet motiveren om boven zichzelf uit te stijgen.

Intrinsieke Motivatie: Willen doen

In tegenstelling tot gecontroleerde motivatie is de intrinsieke motivatie autonoom. Je hebt een doel voor jezelf. Je doet je job omdat die betekenisvol is voor jou. Je taken zijn relevant en je hebt het gevoel van een vrije keuze. Beter nog, je voert taken uit omdat je dat graag doet.
Intrinsieke motivatie ontstaat binnenin een persoon en is niet afhankelijk van externe voordelen of straffen. Iemand die binnen je team zichzelf wil ontwikkelen en wil groeien is intrinsiek gemotiveerd naar plezier toe. Een teamlid die de missie van je bedrijf oprecht mee tot leven wil brengen en wil bijdragen tot het succes van de organisatie is intrinsiek gemotiveerd.

Dit type van motivatie is natuurlijk veel krachtiger. Als leidinggevende je team intrinsiek motiveren is niet zo makkelijk. Maar het is wel mogelijk.

Het ABC om als leidinggevende je team te motiveren

 

A: “Control leads to compliance; autonomy leads to engagement” – Daniel H. Pink

Onderzoek aan de universiteit van Gent wijst uit dat werktevredenheid voor 22% bepaald wordt door autonomie. Als leidinggevende kan je je team met autonomie motiveren door:

 • Doelstellingen te communiceren in plaats van een “to do-lijst”
 • Duidelijkheid te creëren over de “wat” en vrijheid te laten rond de “hoe”
 • Vragen te stellen in plaats van zelf oplossingen te bieden
 • Te helpen zonder het zelf te doen
 • Eigenaarschap van beslissingen neer te leggen bij je team
 • Belangrijk werk toe te vertrouwen aan je teamleden
 • Momenten in te plannen voor creatieve contributie
 • Flexibiliteit toe te laten in hoe en wanneer het werk wordt georganiseerd
 • Je teamleden hun werkplek zelf te laten inrichten

B: “If you take out the team in teamwork, it’s just work. Now who wants that?” – M.W. Stover

Een high performing team kent mekaar door en door, vertrouwt mekaar en durft bijgevolg mekaar uit te dagen en zo te motiveren. Als leidinggevende kan je je team met verbinding motiveren door:

 • Een omgeving van vertrouwen en respect te creëren
 • Je teamleden mekaar persoonlijk beter te leren kennen
 • Een check-in moment te plannen aan het begin van de meeting
 • Persoonlijke leiderschapsstijlen openlijk met mekaar te bespreken
 • Gezamenlijke interesses naar boven te brengen
 • Nieuwe medewerkers te laten introduceren door vertrouwde collega’s
 • Teamleden in projecten te laten samenwerken
 • Organisatiesilo’s te vermijden
 • Verwijten en onderlinge competitie niet te aanvaarden

C: “Competence is a great creator of confidence” – M.J. Putney

Waar je goed in bent, doe je meestal graag. Daar hoef je niet voor gemotiveerd te worden, die motivatie zit al intrinsiek in jezelf. Werk dat bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling, de mogelijkheid om je vaardigheden in te zetten en het gevoel dat je competent bent in je job zijn dan ook belangrijke drijfveren van werktevredenheid en motivatie op de werkvloer. Als leidinggevende kan je je team met competenties motiveren door:

 • WESPA gesprekken te voeren die de energievelden van je teamlid in kaart brengen
 • Teamleden in te zetten op hun kracht en sterktes
 • De vraag te stellen : “Wat gaat goed en waarom?”
 • Te investeren in training en coaching
 • Je teamlid te ondersteunen om buiten de comfortzone te gaan
 • Te waarderen, veelvuldig, klein, precies en concreet
 • Te laten weten aan je team dat ze je helpen
 • Je team op het voorplan te brengen en het te laten schitteren
 • Je openlijk positief uit te laten over je team
 • Je team stretchen en ervoor zorgen dat de uitdaging dragelijk blijft

Een leidinggevende zal een team motiveren door op hen gericht te zijn, niet op haar/hem zelf. Dat is het verschil tussen een manager – die je het gevoel geeft dat zij/hij belangrijk is – en een leider – die je het gevoel geeft dat jij belangrijk bent. Vertrek dus niet van wat jij wil of nodig hebt, maar beging na te denken over wat de ander wil en nodig heeft.

Heb jij nog andere tips om je team te motiveren? Laat het me weten want bijleren is nog altijd mijn intrinsieke motivatie.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie