Met talentmobiliteit vind je de witte raaf in je bedrijf - JAG Coaching

Met talentmobiliteit vind je de witte raaf in je bedrijf

Op zoek naar de witte raaf

Met talentmobiliteit vind je de witte raaf in je bedrijf

Witte raaf gezocht

Een ondernemer vertelt me dat hij hoge eisen stelt bij het aanwerven van kandidaten.  Hij is niet snel tevreden.  Hij zoekt de witte raaf.  “Wanneer weet je dat je die witte raaf tegenkomt en als je haar hebt gevonden, wat doe je er dan mee? En hoe zet je talentmobiliteit in om die raaf misschien te vinden in eigen rangen?” vraag ik hem.  “Dat is een goede vraag” antwoordt hij en het gesprek valt stil.

Bij de loopbaan coaching van klanten, kijk ik ook al eens mee naar vacatures.  Ik stel vast dat de witte raaf een kampioen moet zijn in het beheersen van het spectrum van tegengestelde kwaliteiten.  Je bent gestructureerd en dynamisch.  Je werkt zelfstandig en kan goed in een team functioneren. Je bent assertief en empathisch.  En uiteraard beschik je altijd over passie, drive en enthousiasme.  Waarvoor je precies passie moet hebben, dat is niet zo duidelijk. Last but not least, je bent flexibel.

Een job interview is als een eerste date

Tijdens dit gesprek nemen we de tijd om de kandidaat écht beter te leren kennen.  We zijn oprecht benieuwd naar de interesses en de hobby’s. We proberen de waarden van de kandidaat te achterhalen.  We zoeken naar de persoonlijkheid.  Mijn HR collega deed dat vroeger aan de hand van heel creatieve vragen zoals:  “Als je een keukenapparaat zou zijn, wat zou je dan kiezen?” Waar krijgt je kandidaat energie van?  Waar wil zij/hij staan binnen vijf jaar? In een job interview willen we zeker zijn dat de kandidaat inzetbaar is, dat de talent mobiliteit verzekerd is voor de toekomst.
Na de nodige inspanningen vinden we eindelijk ons ideale profiel.

Witte raven behandelen we al snel als grijze muizen

We verwelkomen onze nieuwe rekruut en met wat geluk ligt er zelfs een introductieprogramma klaar zodat zij/hij kennis kan maken met alle collega’s in de verschillende afdelingen.  Als snel gaan we over tot de orde van de dag.  Voor een functie die maanden vacant was, liggen er immers heel wat taken te wachten.  Veel tijd om te vragen hoe het gaat, schiet er niet meer over.

Jaarlijks wordt het verplichte nummertje van het functioneringsgesprek opgevoerd.  De term alleen al, zegt veel.  Waar ligt de focus in dit onderhoud?  In de meeste bedrijven gaat het over de job fit.  Heeft de medewerker zijn objectieven behaald?  Wat zijn de scores op de KPI’s?  Hoe ver staat het met de technische vaardigheden?  Is er nog nood aan een opleiding?  Bij gebrek aan inspiratie kom je uit bij een cursus Excel. Dat kan nooit kwaad.  In het beste geval wordt er al eens nagedacht over opportuniteiten. We beperken ons tot jobs waarvan we weten dat ze nu bestaan.  Verder in de toekomst kijken we niet.  Wat levert zo’n gesprek op voor het bedrijf en voor de medewerker? Jammer van de voorbereiding en de uren die hieraan worden gespendeerd.

Wees maar gerust dat de interesses en waarden van je medewerker ondertussen geëvolueerd zijn.  We besteden er echter niet langer aandacht aan. Talent mobiliteit komt niet meer ter sprake. Maken we zo van onze witte raven geen grijze muizen?  We weten niet langer wat hen drijft en ze zijn allemaal gelijk.

En dan komt de wake-up call

Marie van de klantendienst valt uit.  Niets was haar ooit teveel.  Hardwerkend, aan haar kon je alles vragen.  Ze zit nu thuis met een burn-out, al 10 maanden.  Met Robert kan het zo niet verder.  Tien jaar dienst en trouwe medewerker, maar digitaal is hij niet meer mee.  De collega’s raken gefrustreerd omdat zij dienen te compenseren wat Robert niet oppikt.  Verkoopleider Marcel geeft zijn ontslag.  Hij heeft zijn droom job van commercieel directeur ergens anders gevonden.  Begin maar te rekenen: ontslagvergoeding, outplacement, ziektekosten en niet te vergeten rekrutering.  Je mag weer opnieuw beginnen.

Waarom werk jij?

Een simpele vraag die ik regelmatig stel bij career coaching.  Niet zo eenvoudig om die te beantwoorden.  Het loont de moeite om daar regelmatig met je werknemers over samen te zitten.  Net zoals in de eerste date, neem je de tijd om op zoek te gaan naar de WESPA van je teamlid. Dat is de essentie van talentmobiliteit.

Eelementen van een loopbaangesprek

Voor je medewerker is dit een ideale opportuniteit om bewust te worden van de eigen drijfveren, kwaliteiten, sterktes en tegelijkertijd in te zien waar er nog ruimte voor ontwikkeling zit.  Op die manier wordt hij zelf eigenaar van zijn loopbaan.  Als werkgever krijg je tal van nieuwe inzichten.  Wie kan ik inzetten op dat project?  Welke processen deugen niet en hoe kan ik die aanpassen?  Waar pik ik signalen op van stress?  Wie zijn de trekkers in het bedrijf?  Wie beschikt over de kwaliteiten en de attitude voor de jobs die nog niet bestaan?  Je kijkt samen naar employment fit en naar talentmobiliteit binnen de functie of daarbuiten.  Je houdt het boeiend en uitdagend en op die manier ontwikkel je de zo noodzakelijke weerbaarheid en flexibiliteit binnen je bedrijf.

Volgens OECD skills outlook 2019 gaan in de komende 15-20 jaar 14% van bestaande functies verdwijnen en 32% radicaal veranderen.  Ben jij er klaar voor?  Hoe bereid jij je voor? Een regelmatige formele en informele check-up lijkt niet echt overbodig.  Geen tijd om je met talentmobiliteit bezig te houden? Het alternatief is dat je weer op zoek gaat naar je witte raaf en dat je veel tijd en geld investeert, terwijl je ze al eigenlijk in huis had.

Wil je meer te weten komen over hoe je talentmobiliteit en career coaching kan opzetten in jouw bedrijf?  Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie