Zes tips rond coachend leiderschap - JAG Coaching

Zes tips rond coachend leiderschap

Zes tips rond coachend leiderschap

Op 7 april 2020 stelde ik me de vraag: Koetsier is dat iets voor mij?.  In september startte ik met de postgraduaat opleiding “Inspirerend Coachen” aan de Arteveldehogeschool in Gent.  Met enige fierheid mag ik me vandaag gediplomeerd coach noemen. De opleiding inspireerde mij om zes tips te geven om met coachend leiderschap aan de slag te gaan.

Tip#1: Recht op doel afgaan

Oplossingen bespreken als het doel niet duidelijk is, werkt zelden.  Logisch en toch wordt er uren gepalaverd in eindeloze meetings.  Door het stellen van enkele simpele vragen kan je veel tijd en energie besparen.  Wat zou je graag zien gebeuren?  Wat wil je doorbreken?  Wat wil je aankaarten met je team?  Neem de tijd om te verkennen en door te vragen.  Je zal ontdekken dat onder de eerste vraag van een collega of een teamlid nog andere doelen schuilen.  Stem af waarover het gaat en maak dat zo precies en concreet mogelijk.  Pas als het doel haarscherp is, kan je naar opties kijken.  Check regelmatig in de conversatie of je nog op het doel zit of dat het bijgesteld dient te worden. Doelgericht coachen levert resultaten met je team.

Tip#2: Geen oplossingen maar vragen

Dit is voor de meeste teamleiders de moeilijkste van de zes tips rond coachend leiderschap. Een beginnersfout van de aspirant coach is oplossingen aanreiken.  Als teamleider liep ik ook regelmatig in dezelfde valkuil.  Resultaat- gedreven en ongeduldig als ik was, gaf ik al snel advies.  Je coachee leert niets bij en je mist alternatieve ideeën die misschien veel beter werken. De kans is groot dat de oplossing faalt omdat je coachee er niet in gelooft.  Explorerende vragen stellen en oprecht benieuwd zijn, is dus de boodschap.  Kan je je toch niet inhouden, geef dan een suggestie en stel er meteen de vragen bij.  Ben je daar iets mee?  Hoe zou dit voor jou kunnen werken? Welke alternatieven zie jij zelf nog?

Tip#3: Luisteren met je ogen

Luisteren met je ogen

Het lichaam kan je niet doen zwijgen.  Let even veel op wat iemand zegt als de manier waarop.  Geef dit ook mee in het gesprek.  Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je hier enthousiast van wordt, vertel, wat maakt je precies zo enthousiast?”  Of: “Ik merk dat je kwaad bent, wat maakt je exact zo kwaad?”

Tip#4: Verander van decor

Herkaderen werkt krachtig voor medewerkers die ergens vastlopen.  Stel: je teamlid dient voor de eerste keer een project te coördineren en lukt daar niet in. Het projectteam werkt mekaar tegen en deadlines worden gemist.  Laat je coachee een voorbeeld bedenken van een situatie waarin hij/zij er wel in slaagt mensen te laten samen werken.  Dit kan bijvoorbeeld de organisatie van een event zijn  op de school van de kinderen.  Het decor veranderen geeft je medewerker inspiratie om de eigen krachtbronnen te ontdekken en die ook in andere situaties toe te passen.

Tip#5: De blabla durven stil leggen

Blabla stil leggen

Je hebt het vast ook al meegemaakt.  Een collega die maar blijft zeuren.  Het klinkt als een gebroken plaat.  Vaak hebben we dan de neiging om wat we willen zeggen te verhullen in een oneigenlijke vraag.  Bijvoorbeeld : “Zou je dat nu niet eens anders aanpakken?” Terwijl we eigenlijk bedoelen “Ik denk dat je dit totaal verkeerd aanpakt”.  Toon dan het nodige lef, onderbreek en confronteer op een betrokken manier.  Bijvoorbeeld: “Ik denk dat je mee bijdraagt aan dit probleem.  Hoe zie jij dat?”
In mijn leiderschap coaching trajecten gebruik ik al eens humor door bijvoorbeeld te vragen “Wat zou je kunnen doen om deze situatie eeuwig te laten duren?”.

Tip #6: Verbinden met de “En-En” boodschap

“En-En” werkt in ongelooflijk vele situaties.  Je wil iemand waarderen maar je vreest dat die dan naast zijn schoenen gaat lopen.  In plaats van niet te waarderen zeg je “Dat project heb jij echt tot een goed einde gebracht en dat wil niet zeggen dat ik het altijd eens zal zijn met je aanpak”.  Je wil iemand confronteren maar je wil de persoon niet kwetsen, geef dan een meervoudige boodschap: “Ik denk dat je dit niet graag zal horen en toch wil ik je meegeven dat…”
De manier om uit een welles-nietes spelletje te geraken is de “En-En boodschap”.  Bijvoorbeeld: “Ik ben niet overtuigd dat jouw oplossing zal werken en toch ben ik benieuwd wat jouw argumenten zijn”.

 

Welke van de zes tips rond coachend leiderschap kan jij nog meer toepassen? Wil je meer te weten komen over Inspirerend Coachen?  Dan is het boek van Jef Clement een aanrader voor je vakantielectuur:  “Inspirerend Coachen – De Kunst Van Dynamisch En Uitdagend Communiceren” uitgegeven bij Lannoo Campus.

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie