07 apr Koetsier, is dat iets voor mij?
Rond 1500 werd het besturen van een koets- coche in het Frans en later coach in het Engels- coaching genoemd. De bron van het werkwoord “to coach” is het vervoeren van een gewaardeerd, of waardevol persoon van waar hij was, naar waar hij wil. Een heldere omschrijving die me aanspreekt. Daar wil ik meer over weten. Ik begin er meteen aan.
De speld in de hooiberg
Een koetsier in spe kan al snel het spoor bijster geraken in de wondere wereld van coaching. Via Google krijg ik 340 zoekresultaten en deze werden reeds gefilterd! Coaching bestaat in alle vormen, geuren en kleuren. Neem een willekeuring woord, zet er coach achter en bingo, het bestaat. In de geest van deze week tik ik Paashaas coach in. Geen resultaten. Wat niet is, kan nog komen. Ik beslis om me nog niet vast te pinnen op het soort coach dat ik wil worden. Dat kan wachten.
Teams en medewerkers heb ik reeds begeleid, maar mijn echte métier is marketing. Een opleiding kan geen kwaad. Bij een eerste poging zinkt ook hier de moed in mijn schoenen. Waar begin ik bij een aanbod van honderden mogelijkheden.
Deze paashaas laat haar oren niet hangen
Focus is de boodschap. Ik verfijn mijn zoekopdracht naar opleidingen in de buurt. Cursussen die bij voorkeur in de week worden gegeven en die liefst een beetje betaalbaar zijn. Dat levert bruikbaar materiaal op. Mocht je interesse hebben, deze sites vond ik de moeite waard:
Centrum Gea : https://www.centrumgea.be
Open Mind: https://www.centrumopenmind.be
Training & Coaching Square: https://trainingcoachingsquare.be
Academy for coaching & counselling: https://coachingcounselling.be
Your Coach: https://www.yourcoach.be
HoGent: https://www.hogent.be
Coaching voor mij: https://www.coachingvoormij.be
Gevonden…
Ik blijf op de site van de Artevelde Hogeschool hangen bij het Postgraduaat Inspirerend Coachen : https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/postgraduaat/inspirerend-coachen
Op een overzichtelijke manier wordt het programma omschreven. Ik vind er makkelijk alle informatie en antwoorden op mijn vragen. In het pre-Corona tijdperk werden nog info sessies georganiseerd. Ik schrijf me in. Op een zonnige zaterdag stap ik met twijfels naar de bijeenkomst. Had ik nu echt niets beter te doen? Waar ben ik nu weer aan begonnen?
Mijn aarzeling verdwijnt wanneer ik hartelijk wordt ontvangen door twee professionals Hilde en Ane. Een tiental deelnemers schuifelen ook wat onwennig binnen. We kunnen starten. De twee coaches brengen een eenvoudig en net daardoor een sterk verhaal. Ze lichten de aanpak toe aan de hand van vijf bouwstenen. De werkwijze is een combinatie van basistheorie en vooral veel praktijkoefeningen. Deelnemers aan deze opleiding staan allemaal in het beroepsleven. Interactie met mensen die in uiteenlopende sectoren werken, lijkt me zeer boeiend. Wat me over de streept trekt is de keuze voor één methode. Een verademing in de zee van google opties.
Ik kom thuis, ik twijfel niet. Ik schrijf me in. Nu zal ik geduld moeten oefenen – niet mijn sterke kant. De cursus start in September en de inschrijving dient nog finaal bevestigd te worden in Juni. Spannend. Ondertussen heb ik tijd om coaching boeken te lezen en -lockdown permitting- afspraken te maken met experten in het vak.
Hebben jullie nog tips over coaching opleidingen of wil je jouw coaching ervaring delen, laat maar horen.
Geen reactie's