Loopbaan coaching in vijf stappen - JAG Coaching

Loopbaan coaching in vijf stappen

Loopbaan coaching in vijf stappen

Tekening van Naobim – Japan

 

Tijd voor verandering?

Sinds maart werd ons leven grondig door mekaar geschud.  Misschien heeft dat je tot nadenken gezet.  Doe ik nog wel graag wat ik doe?  Is het dit nu?  Je zal zeggen het is nu niet het moment om met mijn werkgever een nieuwe job te bespreken.  Laat staan dat ik van bedrijf ga veranderen in het midden van zoveel onzekerheid.  Mijn antwoord: “Never waste the opportunity of a good crisis”.  Als je gevoel zegt dat er iets niet klopt in de combinatie werk, relatie, vrije tijd en gezondheid, dan kan je daar beter naar luisteren.  Kan je er niets aan doen, laat het los.  Als je er wel invloed kan op uit oefenen – en dat is meestal het geval- beslis dan om er iets aan te doen.  Hier zijn vijf simpele stappen uit loopbaan coaching  om te ontdekken wat je opties zijn.  Aan jou de keuze om er iets mee te doen.

Stap 1: Wat kan ik?

Als kleuter -met mijn witte schoentjes- genoot ik al van een publiek tijdens het schoolfeest.
Wat zegt dat over mij?

Maak je eigen autobiografie, een lijst van alles wat je tot hiertoe gedaan hebt.  Je denkt meteen aan alle jobs en opleidingen.  Het is echter interessant om wat vroeger in je jaren te graven.  Je leven is niet gestart bij je eerste functie.  Ga ook eens grasduinen in zaken die je in je vrije tijd hebt gedaan.  Wat waren je piekmomenten?  Wat deed je graag?  De kans is groot dat je daarin ook echt goed bent. Je hebt nu een overzicht van wat je kent en kan.  Heb je dingen opnieuw ontdekt? Ben je fier op wat je al bereikt hebt tot hiertoe?

Stap 2: Wie ben ik?

Je autobiografie geeft je meteen de sleutel tot je vaardigheden en competenties.  De taken waarin je een kei bent, tonen misschien aan dat je sterk bent in onderhandelen.  Of dat je een team player bent, of dat je organisatietalent hebt.   In de volgende stap maak je hiervan een lijstje.  Wat zijn jouw kernkwaliteiten?  En waar kan je nog bijleren?  Bedenk hierbij dat je sterktes ook vaak een valkuil zijn.  Ben je bijvoorbeeld heel zelfzeker, dan kan je zwakte arrogantie zijn.  Ben je heel precies dan riskeer je een controle freak te zijn.  Meestal uiten die kleine kantjes zich in periodes van crisis en stress.  Door alles op te lijsten kom je tot je zelfportret.  Wees eerlijk met jezelf, laat de mooie en minder flaterende kanten zien.

Stap 3: Wat wil ik?

Als je terugkijkt op je piekmomenten, stel je dan de vraag waarom.  Wat maakt dat ik me toen zo goed voelde, dat alles precies liep zoals ik het wou?  Wat is belangrijk voor mij?  Wat geeft mij energie?  Je kan dit uittekenen aan de hand van een mind map.  In het midden start je met het uitgangspunt – mijn energievelden. Je verbindt deze cirkel met thema’s – taken, jobs die voor jou ideaal zijn.  Bij elk van deze noteer je nu waarden die in je opkomen en die je associeert met deze taken.  Zie je een patroon verschijnen? 

Stap 4: Wat zijn mijn job doelen?

Tijd voor een finale brainstorm met jezelf.  Je vertrekt van je top drie energievelden.  Voor elk veld maak je associaties met mogelijke functies die aansluiten op je competenties en op de waarden die je hebt aangestipt. 
Dit is een voorbeeld dat ik uitwerkte voor mezelf:

Drie energievelden die leiden tot potentiële jobs

Wees kritisch en stel je zelf de volgende vragen:

Word ik er warm van, spreekt het me aan – past het bij wie ben ik?
Geloof ik er in – past het bij wat wil ik?
Heb ik daarvoor de juiste kennis en kunde – past het bij wat kan ik?

Stap 5: Praat erover met vrienden

Je hebt nu concrete ideeën van wat je zou willen doen.  Het ideale moment om je netwerk in te schakelen.  Neem contact met mensen die een dergelijke job al doen.  Je komt meteen te weten wat de realiteit is, wat er komt bij kijken.  Tips om je over de streep te trekken vind je in mijn artikel “Stop netwerken, maak vrienden”. De gesprekken geven je ongetwijfeld inspiratie om nu stappen te zetten op weg naar je droomscenario. 

Het klinkt allemaal gemakkelijk, maar dat is het niet.  Multitasking is niet mijn sterke kant.  Daarom heb ik eerst mijn bedrijf verkocht en ben dan pas aan mijn zoektocht begonnen.  In combinatie met een job is het zeker geen evidente zaak om tijd vrij te maken.  Toch loont het de moeite als je écht iets wil veranderen.  Een gouden tip die ik je nog wil meegeven, zoek een reisleider.  Iemand die je vertrouwt, iemand die luistert en jou de juiste vragen stelt.  Dat kan een vriend zijn, je partner of een coach.  Met een compagnon vergroot je de kans om je tocht vol te houden.

Ben je klaar om aan je reis te beginnen maar heb je toch vragen, ik wil je graag verder helpen met loopbaan coaching.  Zoek je voorbeelden van vaardigheden, competenties, waarden om je te inspireren, neem contact op.  Ik zet je met veel plezier op weg. 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie