Drie GOATS, drie leiderschapsstijlen - JAG Coaching

Drie GOATS, drie leiderschapsstijlen

Drie GOATS, drie leiderschapsstijlen

Wie van de drie dé tennis GOAT is, daar ga ik me niet over uitspreken. De verschillende leiderschapsstijlen die ze hanteren leveren wel succes, voor alle drie. In totaal wonnen Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic vijfenzestig grand slams, de laatste twintig jaar. Welke drie leiderschapsstijlen hanteren zij en wat hebben ze gemeenschappelijk?

De overwinnaar

Novak Djokovic hanteert de leiderschapsstijl van de overwinnaar. Hij wil domineren. Zijn drijfveer is bovenaan in de ranking te staan. Zijn streven is om de koning van het spel te zijn. Hij wil zichzelf bewijzen. Dit is niet negatief, het is zijn motivatie. Om de beste te zijn, moet je geloven dat je de beste bent. Op die manier kan je dingen realiseren die anderen nooit voor mogelijk zouden houden.

De krijger

De leiderschapsstijl van Rafael Nadal is die van een krijger. Hij houdt van het gevecht. Hij voelt zich opperbest wanneer hij ten strijde trekt. Hij wil wedijveren op het hoogste niveau. In de moeilijkste omstandigheden, levert hij zijn beste prestaties. Tijdens crisissituaties, is hij in zijn element en treedt hij snel en doortastend op.

De master

De motivatie van Roger Federer zit in de liefde voor het spel. Zijn leiderschapsstijl is gebaseerd op creativiteit en innovatie. Hij gaat op zoek naar de perfectie. Hij kent de materie van binnen en van buiten en heeft daardoor een arsenaal aan wapens die hij kan inzetten. Hij denkt in termen van mogelijkheden in plaats van problemen en is bereid om risico’s te nemen.

Deze drie leiderschapsstijlen maken de rivaliteit tussen de drie GOATS interessant. Ongetwijfeld hebben ze op die manier elkaar geholpen om naar een hoger niveau te stijgen. Tegelijkertijd hebben ze één gemeenschappelijk kenmerk dat hen onderscheidt van de rest. En dat is hoe ze omgaan met verliezen. Voor hen is verliezen geen falen, maar eerder een opportuniteit om van te leren.

Wat zijn jouw voorkeursstijlen? Elke stijl heeft voor-en nadelen, afhankelijk van de situatie en de mensen met wie je werkt.
Hoe flexibel kan jij verschillende leiderschapsstijlen inzetten? En hoe ga jij om met tegenslagen?

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie