Met loopbaanbegeleiding je obstakels benutten - JAG Coaching

Met loopbaanbegeleiding je obstakels benutten

Met loopbaanbegeleiding je obstakels benutten

Als je met loopbaanbegeleiding start heb je alvast één belangrijke horde genomen. Je hebt besloten actie te ondernemen. Tijdens je in-take gesprek liggen er nog vele obstakels op de weg. De vraag is hoe ga je ermee om? Acteur Michael Cain geeft hierop een antwoord tijdens een interview. Hij legt zijn filosofie “Use the difficulty” uit. Dat leerde hij tijdens een repetitie van een toneelstuk. Hij moest zijn entree maken via een deur, maar een stoel blokkeerde de doorgang. In dit interview vertelt hij wat hij toen leerde van zijn regisseur.

Een obstakel kan je dus benutten en in je voordeel gebruiken. Het hangt er vanaf hoe je zelf naar de hindernis kijkt.

De obstakels die in loopbaanbegeleiding aan het licht komen.

In loopbaanbegeleiding gesprekken komen mijn klanten vaak binnen met een hinderpaal. Misschien klinken ze je bekend in de oren. Ik kan mezelf niet goed verkopen. Met mijn salaris vind ik nooit een andere job. Op mijn leeftijd is een loopbaan switch onmogelijk.

Het zijn vaak overtuigingen die belemmeren dat je in actie schiet. Je herkent ze meestal als je
ja- maar hoort. Ja, ik zou wel iets anders willen, maar ik weet niet wat. Het zijn aannames waardoor je wel iets wil veranderen maar je komt er niet toe. In tegenstelling tot de stoel van Michale Caine spelen deze obstakels nog niet in je voordeel, in tegendeel ze verhinderen je om resultaat te boeken.

Zo was het ook bij Annelies (niet haar echte naam). Tijdens het on-line in-take gesprek was het me helemaal niet opgevallen. Zelfs tijdens het eerste loopbaangesprek had ik het nog steeds niets gemerkt. Tot mijn klant Annelies er zelf over begon. Dit is wat ze zei: “Ik ben geboren met een rechterhand waar ik slechts drie vingers heb. Een potentiële nieuwe werkgever die een directie assistent zoekt, zal daar zeker een probleem van maken”. Toen ik aan Annelies meegaf dat ze al gedurende 15 jaar met succes de rol van directie assistent uitvoerde, kwam de ja-maar.
Ja, maar die werkgevers kenden haar kwaliteiten. Ja, maar een nieuwe werkgever zal denken dat ik niet snel genoeg kan typen. Ja, maar ik ga tijdens een interview met die hand in mijn hoofd zitten en daardoor zal ik zenuwachtig overkomen. Annelies wilde echt een volgende stap in haar loopbaan zetten en toch hield haar hand, of beter haar overtuiging haar tegen.

Met loopbaanbegeleiding leer je hoe jouw obstakel een voordeel kan zijn

Annelies had voldoende negatieve ervaringen om de overtuiging rond haar hindernis te voeden en te versterken. Als jong meisje werd ze gepest. Ze werd geweigerd op een cursus blind typen. Ze had ooit te horen gekregen dat ze met haar handicap niet in staat zou zijn voor een klas te staan.

Toen ik de vraag stelde welke persoonlijke kwaliteiten ze te danken had aan haar hand, werd het stil. “Zo had ik het nog niet bekeken”, was haar antwoord. En plots kwamen de voordelen van de handicap naar boven. Zonder die bijzondere hand zou ze een heel aantal vaardigheden niet ontwikkeld hebben. Ze heeft geleerd door te zetten en zich niet neer te leggen bij een situatie. Ze heeft geleerd om het heft zelf in handen te nemen. Zo heeft ze zelf blind leren typen. Ze kan creatieve oplossingen bedenken.  Zo heeft ze een manier gevonden om toch te kunnen breien, wat niet evident is met drie vingers.

Met dit inzicht kreeg Annelies vertrouwen om de volgende stappen te zetten in haar loopbaan. Ze ging over tot de actie en nog geen twee maand na de loopbaanbegeleiding kreeg ik van haar een bericht dat ze een nieuwe baan had gevonden. Ze liet me nog weten dat haar nieuwe werkgever helemaal geen probleem had gemaakt over haar hand. Sterker nog, hij had gevraagd of ze eventueel speciaal materiaal nodig had om ergonomisch te kunnen werken.

Wat zijn jouw obstakels en hoe werken ze in jouw voordeel?

Met deze praktische tips kan je aan de slag:

  • Maak een lijstje van de zaken die jou tegenhouden, wat is jouw ja-maar?
  • Daag jezelf uit door je de vraag te stellen : “ Is dat echt zo? Of zit dit vooral tussen mijn oren?”
  • Vervang de ja,maar door ja,en
  • Bedenk voor elke obstakel welk voordeel dat brengt.
  • Bedenk dat achter elke zwakte of valkuil een sterkte schuilt.
  • Met het kernkwaliteiten kwadrant kan je dit in kaart brengen.

Wil je iets veranderen in je loopbaan en je komt er maar niet aan toe. We helpen je graag verder om in actie te komen. Geef ons een seintje voor een vrijblijvend gesprek over wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie