Talent mobiliteit, hoe hoog staat die op jouw agenda? - JAG Coaching

Talent mobiliteit, hoe hoog staat die op jouw agenda?

Talent mobiliteit, hoe hoog staat die op jouw agenda?

Volgens Thomas Frey – Amerikaans futuroloog en key note speaker- zijn 60% van de beste jobs in de komende tien jaar vandaag nog niet uitgevonden. Het rapport OECD Skills Outlook 2019 bevestigt radicale veranderingen in de arbeidsmarkt. In de volgende 15 jaar tot 20 jaar zullen 14% van de bestaande functies verdwijnen en 32% van de functies zullen drastisch veranderen. Talent mobiliteit vraagt dus aandacht.

De toekomst is hier

Ik stel vast dat we er al midden in zitten. Wat denk je van volgende functies? Had je er 10 jaar geleden al van gehoord? Een kleine greep uit het assortiment:

   

Is jouw team klaar om functies uit te voeren die vandaag nog niet bestaan?

“Limited resources force you to make do with what you’ve got. There is no room for waste. And that forces you to be creative” – Jason Fried.

Bedrijfsleiders hebben de mond vol over de ‘war for talent’. Alle aandacht gaat naar het aanwerven van nieuw talent. De vraag is groot en het aanbod is schaars. Op nieuwe instroom zal je maar in beperkte mate kunnen rekenen. Voor iedere 10 werkkrachten die de arbeidsmarkt verlaten, stromen er slechts 8 in.
Met de hoge snelheid waarbij kennis en vaardigheden veranderen zal het onderwijs in het beste scenario alleen met vertraging de experts afleveren voor disciplines die we vandaag nog niet kennen.

Rekruteren kan niet de enige oplossing zijn. Misschien is het tijd om onze ‘war mindset’ in vraag te stellen en te bedenken hoe we wat meer creatief aan de slag kunnen gaan met talent mobiliteit.

In het artikel “Witte raaf gezocht” gaf ik tips mee hoe je talent mobiliteit in jouw organisatie kan opstarten.  De W(waarden) E(energievelden) S(sterktes) P (persoonlijkheid) A(aspiraties) aanpak is een handige tool om samen met je medewerker de blik te verruimen van functional fit naar employment fit.

Talent mobiliteit check op basis van vier must have vaardigheden

WESPA gesprekken bieden een ideale gelegenheid om met je teamleden een loopbaan te bespreken waar je kan upskillen en reskillen. Voor elke organisatie en sector zullen de noden anders liggen. Tegelijkertijd zijn er vier competenties die elke medewerker meer mobiel maken en zo bijdragen aan een grotere flexibiliteit en soepelheid van jouw organisatie.

Digitale geletterdheid

De pandemie heeft ons in een technologische stroomversnelling gebracht. Tegelijkertijd gaf in de Digimeter 2019 slechts 18% van de Vlamingen aan over voldoende kennis, vaardigheden en vertrouwen te beschikken om de digitaliserende maatschappij probleemloos te omarmen. En de ontwikkelingen stoppen niet. Levenslang leren en ontwikkelen van je medewerkers op vlak van digitale kennis is een must. Check dus of iedereen nog mee is.

Sociale vaardigheden

Hoe meer we digitaal werken, hoe belangrijker sociale vaardigheden worden. Vervreemding en het verliezen van verbinding is de belangrijkste uitdaging bij teams die op afstand werken. Transparante communicatie, het opbouwen en onderhouden van relaties en het creëren van vertrouwen zijn meer dan ooit cruciaal.

Zelfregulering

Medewerkers die zelf verantwoordelijkheid opnemen, die hun eigen loopbaan in handen nemen, maken je bedrijf soepel en weerbaar. Laat de controlefreak in jou dus thuis en moedig je team aan om zelf hun taken te plannen en te organiseren.  Maak ruimte voor autonomie door te focussen op het gewenste resultaat en niet op de manier waarop dit behaald wordt.

Denkkracht

In een complexe wereld kan je als leider niet over alle kennis beschikken. Een team dat mee denkt geeft meer en ongetwijfeld ook betere oplossingen. Daag je collega’s uit en inspireer om meer opties te bekijken.

Als je je de volgende keer nog eens ergert aan een vacature die maar niet ingevuld geraakt, kan deze quote je misschien inspireren:

“Great leaders make an impact with limited resources
and inefficient leaders cannot yield good returns even with abundant resources”
– Gugu Mona-

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie