Uit de comfortzone leer je het meest - JAG Coaching

Uit de comfortzone leer je het meest

Uit de comfortzone leer je het meest

Springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

Ik zit op dit moment buiten mijn comfortzone. In de afgelopen week komt alles in een stroomversnelling. Het voelt zoals het liedje Opzij van Herman Van Veen. Mijn eerste aanvraag voor loopbaanbegeleiding komt binnen.  De outplacement stage loopt.  Op 21 september start ik met de opleiding Inspirerend Coachen.  Via een vriendin – ja netwerking werkt – kom ik in contact met een internationaal bedrijf gespecialiseerd in opleidingen.  Of ik interesse heb om een leiderschap workshop te faciliteren?  En of…

De sprong in het diepe

Presentaties geven en workshops leiden, heb ik altijd heel graag gedaan. Deze keer schrikt het me toch een beetje af.  Het is een virtuele sessie, heb ik nog nooit gedaan.  Het zal via WebEx verlopen, geen idee hoe dat werkt.  Het gaat over emotionele intelligentie.  Kan ik terugvallen op mijn praktijkervaring?  Wat is de theorie erachter? Het is voor een bouwbedrijf met leidinggevende ingenieurs, niet bepaald de FMCG-wereld waar ik ben opgegroeid. Om het extra pittig te maken, ik heb 2 weken de tijd om voor te bereiden.  Deze sprong uit mijn comfortzone voelt beangstigend.  Na een aantal gesprekken groeit mijn zelfvertrouwen, ik ga het wagen.

Ik verdiep me in de stof, vul aan met voorbeelden uit mijn loopbaan.  Ik oefen op de vele – te veel in mijn ogen – WebEx functionaliteiten. Een test sessie wordt gepland, ik ben er klaar voor, denk ik.
Het wordt een totale afgang.  De master facilitator geeft feedback “without the sugar coating”.  De sessie wordt opgenomen. Als ik ze bekijk, kan ik wel door de grond zakken.  Nooit heb ik zoveel “euh’s” per minuut gehoord.  Was ik dat?  Na deze ramp is de enige weg naar omhoog, besluit ik dapper.

Spring en ontdek hoe je vleugels te spreiden op de weg naar beneden – R.Bradburry

Na een slapeloze nacht pik ik mezelf weer op.  Buiten de comfortzone of niet, opgeven is geen optie. De tweede test sessie is de volgende dag, geen tijd te verliezen.  Op één of andere manier kom ik tot rust en oefen op basis van de feedback.  De tweede test verloopt heel anders.  Weg zijn de euh’s.  Het geratel heeft plaats geruimd voor een interactieve aanpak met vragen en voorbeelden.  De master vraagt of ik een tweelingzus heb. Hij is aangenaam verrast over de ommekeer.  De klant geeft zijn zegen.  Gewogen en goed bevonden om twee workshops te geven de volgende week.  Dat wordt spannend.

De eerste sessie loopt lekker, tot ik plots in hopeloze tijdsnood kom.  Ik ben zo in de interactie opgegaan dat ik de chat met tijdswaarschuwing volledig mis.  Te veel functies in die WebEx, verdoeme! De laatste slides jaag ik er nog door.  Voor de volgende workshop stuur ik samen met de klant bij en het lukt deze keer.  Het blijft een uitdaging om een echte connectie te maken met een onbekende groep in een virtuele omgeving.  Zeker met een onderwerp als Emotionele Intelligentie.  Toch had ik er plezier in, dit is iets wat ik zeker nog wil doen.

Je hoeft de trap niet volledig te zien om de volgende stap te zetten

Het beeld van wat ik wil wordt duidelijker.  Individuele coaching sessies geven mij energie.  Het voelt niet aan als werk, een uur vliegt zo voorbij.  Faciliteren van groepen lijkt me ook wel wat.  Als ik het live zou kunnen doen, nog beter.  Een naam voor mijn diensten – Jag – heb ik.  Logo en look zijn in de maak.  En nu…?

Hoe ga ik klanten vinden?  Met coaches kan je de weg plaveien.  Wie zit er op mij te wachten?  Hoe ga ik dit aanpakken.  Een simpele vraag.  Wat bied ik nu precies aan en waarom zou jij mij verkiezen boven duizend anderen.  Daar ben ik nog niet uit.  Waar ik precies ga landen, zien we wel.  Het begint bij het nemen van de volgende stap.  In de komende weken haal ik mijn marketing en sales stuff vanonder het stof.  Tijd om mezelf beginnen te verkopen en een website te ontwikkelen.  Geen idee waar dit naartoe zal leiden.  Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie