De Reddende Engelen - JAG Coaching

De Reddende Engelen

De Reddende Engelen

Mijn energie mindmap wijst de weg naar de begeleiding van startups. Dit pad heeft ondertussen een concrete vorm aangenomen. Het begon allemaal in november vorig jaar met een netwerking event.

Als je snel wil gaan, ga alleen. Als je ver wil gaan, ga samen.

Als de bestemming ver van je bed is, kan je best wat hulp gebruiken. Bart- mijn echtgenoot- schreef ons in voor het jaarlijkse Internationale Business Angels Congres, georganiseerd door Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN). Eerlijk gezegd, mijn kop stond er niet nog niet naar. Schoorvoetend ging ik mee naar de Oude Vismijn in Gent, plaats van het gebeuren. Ik ben geen fan van grote netwerk-toestanden. Bij de inschrijving worden we vriendelijk ontvangen. We krijgen onze badge. En dan… zijn we op onszelf aangewezen. In de grote ruimte zoemt het van Business Angels die mekaar allemaal al kennen. Ik ken niemand. Gelukkig bieden koffie en een sandwich een uitweg om me een houding te geven. Samen staan we daar zo een beetje knullig alleen. De verlossende bel luidt als teken dat we onze plaats kunnen nemen om de presentaties te volgen. Oef!

Slim geld gezocht

Mijn oren staan op scherp wanneer het thema succesvolle sectoren aan bod komt. Als potentieel investeerder is het van kapitaalbelang om een startup te kiezen die een rendement kan leveren.
Dit zijn de markten die in de lift zitten :

1) Artificiële intelligentie
2) Medische Technologie en E-Health
3) Cybersecurity

Slik. Hoe gaat deze marketing dinosauriër van het tijdperk ” Fast Moving Consumer Goods” in dit plaatje passen? Het principe van Business Angels draait rond “smart money”. Het gaat niet alleen over investeren. Kennis en je eigen netwerk zijn cruciaal om je engelrol te spelen. Zo help je bedrijven in de startblokken om de race te winnen.

De resultaten van starters temperen mijn enthousiasme verder. Eén op drie mislukt. Er is wel een lichtpunt. Talent en sterke teams bepalen in grote mate de slaagkans van een beginnend bedrijf. Ha, daar heb ik wel kaas van gegeten.

Wie niet waagt, niet wint

De energiemap laat me niet los. De gedachte om jonge bedrijven te coachen, te inspireren en zo verder te helpen geeft echt voldoening. Bart en ik zijn nu lid van het Business Angels Netwerk. Het lidgeld is een kleine investering om deze wereld te leren kennen.

Spannend, ik neem deel aan mijn eerste pitch voorstelling. Tijdens een virtuele meeting presenteren zes ondernemingen hun case. Joepie, daarvan zijn er drie actief in de consumentengoederen! Elke ondernemer krijgt twaalf minuten om de Angels te verleiden. Daarna volgt een mini vragenronde. En dan komt het… Via een “raise hand” geef je aan dat je verder met het dossier wil gaan. Bart en ik hebben driemaal onze hand opgestoken.
Met de beperkte informatie heb ik deze ronde vooral op intuïtie gespeeld. Onmiddellijk val ik voor het stel ondernemers gekleed in T-shirts van hun nieuwe voedingsmerk. Dino marketingtechnieken zijn blijkbaar nog in.

Het echte werk begint nu

Bertams Jeroen, Succesvol Investeren In Startups, Scriptum, 2019

In deze “Risky Business” heb ik wat meer nodig dan een goed gevoel om beslissingen te nemen. Mijn huiswerk: het uitwerken van een investeringsstrategie. Geïnspireerd door het boek “Succesvol Investeren In Startups” van Jeroen Bertrams bepaal ik volgende zaken:

  • Rendement
  • Sectoren waar ik toegevoegde waarde kan bieden
  • Maximaal investeringsbedrag
  • In welke levensfase van het bedrijf wil ik investeren
  • Investeringsperiode
  • De rol die ik wil spelen als angel
  • De wijze waarop ik wil investeren
  • Wanneer mag ik van de focus afwijken

In de komende weken worden de drie dossiers grondig doorgelicht. De geschikte parameters voor deze analyse zijn ook heel nuttig als “health check” van bestaande volwassen bedrijven. Ik weet wat te doen en hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie