Hoe kreeften groeien, leert ons veel over coaching. - JAG Coaching

Hoe kreeften groeien, leert ons veel over coaching.

Hoe kreeften groeien, leert ons veel over coaching.

Coaching heeft altijd te maken met groeien. Groeien in je nieuwe functie, groeien door nieuwe vaardigheden aan te leren, groeien door de zaken eens anders te bekijken. Laat dat groeien nu net een vaardigheid zijn waarin kreeften uitblinken. Wist je dat een kreeft blijft groeien gans haar leven? Zo kunnen kreeften meer dan 100 jaar worden en elke 10 jaar, komt er ongeveer een kilo bij. Kreeften doen het beter dan mensen. Naarmate ze ouder worden, daalt de kans dat ze sterven. Een kleine kreeftje wordt zo opgegeten, een grote niet.

Zoals bij coaching betekent groeien voor kreeften dat ze uit hun comfortzone treden

Naarmate kreeften groeien, wordt hun pantser te klein. Dat begint te spannen en veroorzaakt stress. Het is tijd voor verandering. In tegenstelling tot mensen, blijft de kreeft niet onbehagelijk in haar gouden kooi zitten. De kreeft neemt actie. Ze zoekt een veilige plek, bijvoorbeeld onder een steen. En ze begint eraan, een moeilijk proces, dat er wel een beetje eng uit ziet. Ze wurmt zich uit haar pantser. Als haar schild is afgeworpen, is de kreeft een aantal dagen zeer kwetsbaar. Ze heeft de tijd nodig om een nieuw pantser aan te maken. Kreeften kiezen om uit de comfortzone te gaan omdat ze zo kunnen groeien.
Ben je benieuwd hoe een Floridakreeft vervelt? Bekijk dan hier het filmpje van visaquarium :

Buiten de comfortzone begint het leren pas écht

De essentie van coaching ligt in het uitlokken en stimuleren van het leren. Daar begint het groeien. En net zoals bij de kreeft voelt dat ongemakkelijk aan. Herinner je nog de eerste keer dat je met de wagen reed. Drie pedalen en twee voeten. Hoe ging dat werken? Met veel schokken en vaak stilvallen. Buiten de comfortzone, stond je op scherp. Je leerde snel bij, totdat het aanvoelde als een gewoonte en je er zelfs niet meer hoefde over na te denken.

Coaching als ondersteuning bij het groeien

Zelf heb ik het geluk gehad dat mijn managers bereid waren te investeren in mijn groei. Hun filosofie was coachen voor potentieel en niet omwille van problemen. Telkens wanneer mijn pantser begon te knellen heeft coaching mij helpen vervellen.

  • Op het moment dat ik voor de eerste maal een team mocht leiden
  • Wanneer ik benoemd werd tot directeur van een afdeling
  • Toen ik een fundamentele carrière switch wou maken en niet goed wist wat ik nu precies wilde
  • Toen ik als CEO veranderingen wou doorvoeren, maar botste op weerstand
  • Bij het opzetten van mijn JAG Coaching business

Voel jij je soms gevangen in een pantser, dat knelt en je belemmert? Voel je de spanning, de stress? Er moet iets veranderen, maar wat precies? Dan kan je twee dingen doen. Ofwel bestrijd je de symptomen met een pilletje of een glas wijn. Ofwel neem je een coach onder de arm die je de GRROW aanpak laat ontdekken en je helpt om uit je schild te kruipen. Aan jou de keuze. Maar kreeften nemen geen pilletje, anders zouden ze niet verder groeien.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie