Hoe vermijd je 'manterruption' in meetings? - JAG Coaching

Hoe vermijd je ‘manterruption’ in meetings?

Hoe vermijd je ‘manterruption’ in meetings?

Kanye West toonde ons het meest spraakmakende voorbeeld van ‘manterruption’ – dat is een man die een vrouw onderbreekt wanneer ze probeert te spreken – toen hij in 2009 op de MTV Video Music Awards de microfoon greep van Taylor Swift.
“Ik ga je laten eindigen”, zei hij terwijl hij de speech voor het accepteren van de beste vrouwelijke video van Swift onderbrak . “Maar Beyoncé had één van de beste video’s aller tijden”. Op de VMA’s maakt dit misschien deel uit van het amusement.

Tegelijkertijd herkent iedere vrouw in de bedrijfswereld het ‘manterruption’ fenomeen.
We spreken tijdens een meeting om dan plots overstemt te worden door een luidere mannenstem. We pitchen voor een idee, mogelijks een beetje te onzeker, om te horen dat een gozer hetzelfde idee herhaalt met autoriteit. We beschikken wellicht over de vaardigheden maar onze mannelijke collega’s hebben de juiste stembanden. Als gevolg zwijgen we, verliezen we ons vertrouwen of erger nog, verliezen we krediet voor het geleverde werk.

Nog ergerlijker wordt het wanneer vrouwen worden onderbroken op onderwerpen waar zij best geplaatst zijn om over te praten. Zo werd Anne Ruston – senior minister in Australië – gevraagd om haar reflectie te geven hoe vrouwen in de regering werden behandeld sinds de introductie van de ban op seksuele relaties tussen ministers en hun medewerkers. “Wel, Phil, het enige dat ik kan…” was het enige dat minister Ruston kon zeggen vooraleer ze werd onderbroken door haar eigen premier.

Morrison interrupts Anne Ruston as she answers question about women in parliament – Bing video

‘Manterruption’: verbeelding of realiteit?

Zijn wij vrouwen dan toch niet een beetje paranoïde? Misschien beelden we het ons allemaal in als we de film van de meeting, waar het misliep weer laten afspelen in ons hoofd. Toch niet! Sheryl Sandberg – voormalig COO Meta Platforms – en Adam Grant – professor aan de Wharton Business School – verwijzen naar de uitdagingen van “het spreken als vrouw”. Op basis van nieuw onderzoek tonen ze aan dat het niet alleen in ons hoofd zit. Een aantal bevindingen:

  • Machtige mannelijke senatoren spreken significant meer dan hun junior collega’s. Vrouwelijke senior senatoren doen dit niet.
  • Mannelijke executives die meer praten worden competenter ingeschat (met 10%). Vrouwen die meer spreken worden net minder capabel geacht (14% minder).
  • Op de werkvloer spreken vrouwen minder, worden meer onderbroken en worden hun ideeën sceptischer onder de loep genomen.

Sandberg en Grant concluderen “Wanneer een vrouw spreekt in een professionele omgeving, loopt ze op een dunne koord. Ofwel wordt ze nauwelijks gehoord ofwel wordt ze beoordeeld als agressief. Wanneer een man nagenoeg hetzelfde zegt, schudden de hoofden in waardering voor een goed idee”.

Dit is de essentie van ‘manterruption’. Het resultaat? Vrouwen houden zich in. Onze ideeën worden gecoöpteerd, her-toegeëigend of ze verdwijnen simpelweg. We sluiten ons af, worden minder creatief, minder betrokken. We trekken ons terug en vragen ons af of het onze fout is en vallen in een spiraal van onzekerheid.
Toch zijn er dingen die vrouwen, mannen en leidinggevenden kunnen doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Tips om de ‘manterruption’ cirkel te doorbreken

#1: Bewustzijn van ons eigen seksisme en hierop corrigeren

In realiteit vertonen we allemaal onbewuste vooroordelen waarvan we niet eens weten dat we ze hebben. Als het over vrouwen gaat zijn de vooroordelen het resultaat van decennia geschiedenis waar we hebben geleerd dat mannen leiden en vrouwen zorgen. Als vrouwen, typisch mannelijke kenmerken vertonen – besluitvaardigheid, autoriteit, leiderschap – dan hebben we vaak een afkeer. Wanneer mannen dezelfde kenmerken tonen, dan beschouwen we dat als sterk en competent. En het zijn niet alleen mannen die deze vooroordelen hebben. Studies tonen aan dat ook vrouwen andere vrouwen onderbreken.
Bewust worden van onze vooroordelen en hierop corrigeren is dus een eerste stap.

#2: Bepaal een nee-Kanye regel in je meetings

Maak een simpele afspraak dat iemand die een idee naar voor brengt in de meeting (vrouw of man) niet wordt onderbroken. Het ganse team zal bijdragen, bouwen op mekaars voorstellen en de effectiviteit zal stijgen.

#3: Geef bijstand

Stop de onderbreker. Geef hem een duwtje, een elleboogje of spreek. Zeg simpelweg “Wacht even, laat haar uitspreken” of “Niet zo snel met je reactie, ik ben wel geïnteresseerd in wat zij hierover te zeggen heeft”. In ieder geval blijf niet in stilte zitten.

#4: Ontwikkel een ‘buddy systeem’ met een vriend

Maak als vrouw een afspraak met een bevriende collega lefgozer. Vraag hem te knikken en geïnteresseerd te kijken als jij spreekt tijdens een meeting (uiteraard als hij écht geïnteresseerd is). Vraag hem je openlijk te steunen tijdens meetings.

#5: Ondersteun je (vrouwelijke) collega’s

Als je een goed idee hoort van een vrouwelijke collega, geef ondersteuning. Je hebt meer effect dan je zelf zou denken en je zal meteen ook als team speler erkend worden.

#6: Verleen krediet waar het verschuldigd is

Iedereen wil krediet voor een goed idee. Onderzoek toont aan dat krediet geven waar het hoort, je er beter laat uitzien net zoals de persoon die het idee had.

#7: Maak gebruik van een assertieve lichaamstaal

Sta recht, wijs naar iemand, plaats je hand op de tafel, loop rond in de meeting room. Deze ‘power poses’ geven je meer autoriteit. Een studie wijst uit dat mannen meer naar voor leunen in meetings waardoor ze minder onderbroken worden. Vrouwen gaan vaker achterover leunen waardoor de kans dat ze onderbroken worden verhoogt.

#8: Gebruik de juiste woorden met de juiste toonhoogte

Ondermijn je eigen autoriteit niet met woorden zoals “Ik ben niet zeker of ik juist ben, maar…”. Verontschuldig jezelf niet vooraleer je spreekt. Met autoriteit spreken doe je best met een mannelijke toonhoogte, niet met een zachte of hoge toon. Een logopedist kan je daarbij helpen, vertelde een vriendin executive en bestuurder mij onlangs.

In dit artikel over observeerbare kenmerken van een leider vind je meer tips om ‘manterruption’ te vermijden in meetings

Heb jij nog tips rond ‘manterruption’. Laat ze weten, je zal niet onderbroken worden.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie