Het taboe rond leiderschap coaching - JAG Coaching

Het taboe rond leiderschap coaching

Het taboe rond leiderschap coaching

Een leiderschap coaching traject, dat is voor leidinggevenden die een probleem hebben, toch? Rond leiderschap coaching hangt er nog vaak een taboe.  Je wordt geboren als leider of je leert het en route de parcours. En als het écht niet lukt, dan is er nog leiderschap coaching.

Die indruk krijg ik als ik om vijf voor twaalf wordt ingeschakeld om Greet (niet haar echte naam) te coachen. Greet is een kei in haar functie en is de ideale kandidaat om door te groeien naar directieniveau. Maar in haar nieuwe rol krijgt ze haar team niet mee en ze geraakt zelf gefrustreerd. Wat zo goed werkte in het verleden, functioneert plots niet meer. Haar CEO begint de pijn te voelen. Een ontevreden team, een eerste medewerker dient ontslag in en het risico bestaat dat ook Greet de handdoek in de ring gooit. Het taboe rond leiderschap coaching wordt bevestigd. We hebben een probleem, dus we halen er een coach bij.

Leiderschap coaching bij problemen

Op zich niets mis met handelen als er een crisis is. Elk probleem is tenslotte een vermomde opportuniteit. Moeilijkheden helpen om je met de neus op de feiten te drukken en om je open te stellen voor verandering. In de zone waar je je het meest oncomfortabel voelt, is de opportuniteit om te leren het grootst. Bij problemen kan leiderschap coaching wel degelijk een oplossing bieden.
Alleen is de kost hoog omdat je vertrekt vanuit complicaties voor alle betrokken partijen: de organisatie, de leidinggevende en de teamleden.

Voor de organisatie kan de “boss factor” moeilijk onderschat worden. Onderzoek toont aan dat de relatie met de leidinggevende voor 46% van medewerkers het peil van werktevredenheid bepaalt. Werknemers verlaten geen bedrijf, ze verlaten hun baas. De prijs van leiderschap problemen kan snel oplopen door rekruteringskosten om teamleden te vervangen die zelf vertrekken of die in burn-out geraken.

De leidinggevende gaat van “hero to zero”. Het vertrouwen ontbreekt en coaching wordt ervaren als een dreiging of een straf. In deze situatie is het makkelijker de schuld bij anderen te leggen, eerder dan te kijken in een spiegel.

Teamleden voelen zich verkeerd begrepen, ondergewaardeerd en mogelijk ook bedreigd.  Ze schakelen af omdat er toch geen rekening wordt gehouden met hun input. Het team kan ook een gebrek aan beslissingskracht aanvoelen waardoor het leiderschap in vraag wordt gesteld. In beide gevallen beland je al gauw in een toxische omgeving waar het mentaal welzijn ver te zoeken is. Productiviteit daalt en ontevredenheid straalt af op klanten. De gevolgen op omzet en winst laten zich snel voelen.

Om kosten, tijd en energie te besparen is het de moeite om het taboe rond leiderschap coaching te doorbreken.

Leiderschap coachen voor potentieel


Er bestaat geen sport die zo competitief is als de business. Het is 24 uren, 7 dagen op 7, 365 dagen per jaar, voor altijd. En toch kijkt de sportwereld volledig anders naar coaching. Het zijn niet de verliezers die beroep doen op een coach. Atleten worden uitgekozen op basis van hun talent en zij krijgen een coach om hun potentieel ten volle te ontwikkelen. Waarom zouden we het in de bedrijfswereld dan alleen proberen te doen? En waarom zouden we wachten tot we in de problemen komen?

Voor een groeiend aantal van mijn klanten heeft leiderschap coaching geen taboe meer. Het zijn CEO’s die mij inschakelen wanneer een medewerker start met een nieuwe leiderschapsuitdaging of het zijn ondernemers die hun eigen leiderschapsstijl willen aanpassen aan de volgende fase van hun bedrijf. Zij vertrekken van potentieel en wachten niet tot er problemen zijn. Dat heeft zo zijn voordelen voor alle betrokken partijen.

Voor de leidinggevende

 • Voelt zich gewaardeerd omdat het bedrijf bereid is te investeren in ontwikkeling
 • Heeft vertrouwen in een emotioneel veilige omgeving en durft zich kwetsbaar opstellen
 • Bouwt op sterktes
 • Inzichten in tijdsbesteding, competenties en waarden bij de volgende leiderschap passage
 • Ontspannen om nieuwe dingen uit te proberen
 • Heeft zelfvertrouwen om opties en oplossingen zelf te genereren

Voor het bedrijf

 • Investeert in de ontwikkeling en behoud van talent
 • Draagt bij aan een positieve werksfeer met gemotiveerde en betrokken medewerkers
 • Ontwikkeling van een cultuur waar waarden worden geleefd
 • Vermijden van tijdsverlies en kosten om nieuw talent aan te trekken
 • Vermijden van ontslag-, outplacement- en burn-out kosten
 • Verhogen van omzet en winst door maximale inzet van potentieel talent

Problemen oplossen als ze zich voordoen. Of beter voorkomen dan genezen. In welk kamp zit jij als het over leiderschap coaching gaat? Is leiderschap coaching nog steeds een taboe of niet? Altijd benieuwd naar jouw mening

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie