De magie van de mindset shift - JAG Coaching

De magie van de mindset shift

mindset shift

De magie van de mindset shift

Het mailtje dat ik ontvang, maakt me écht blij. Wat ben ik fier te lezen dat mijn coachee met succes haar opleiding heeft afgerond en bovendien start met een nieuwe baan. De magie van de mindset shift heeft hier duidelijk zijn werk gedaan.

Toen ik in juni vorig jaar met Caroline (zo zal ik haar noemen) van start ging met een coaching traject waren de perspectieven ver te zoeken. Nochtans leek de briefing van haar leidinggevende vrij simpel. Caroline was een kei in haar vak. Super georganiseerd en gedreven, leverde ze haar taken op tijd (soms zelfs te snel) én met oog voor kwaliteit. Alleen liep het contact met collega’s moeizaam. In haar drang om de zaken vooruit te laten gaan kwam ze nogal direct over. Ze vertoonde weinig empathie en kwam geregeld in conflict met andere teamleden.  “Walk in the park” dacht ik. Een typisch voorbeeld van doorgedreven sterktes die uitmonden in valkuilen. Met het kernkwaliteiten kwadrant kunnen we meteen aan de slag. In het kennismakingsgesprek bleek meteen dat ik er compleet naast zat. Er was veel meer aan de hand.

Het Windows syndroom

Onze eerste sessie herinnerde me aan een verhaal dat een ondernemer mij ooit vertelde. Wanneer er iets fout liep verklaarde één van zijn medewerkers altijd: “het ligt niet aan mij, het ligt aan Windows”. Het Windows syndroom hoor ik ook als Caroline haar realiteit opsomt: een stukgelopen relatie, ruzie met vrienden en familie, sabotage op het werk en roddelende collega’s. De oorzaak van al haar moeilijkheden ligt bij anderen. Caroline heeft zich genesteld in de slachtofferrol. Ze heeft weinig vertrouwen in een coaching traject maar besluit uiteindelijk het een kans te geven omdat ze er niets bij te verliezen heeft.

Een externe mindset zet je vast

Op de vraag wat Caroline wil bereiken komen we opnieuw terecht bij anderen. Haar gedroomde werksituatie is dat collega’s haar vriendelijk behandelen met respect. Zelf veranderen is voor Caroline op dat ogenblik ”mission impossible”. Zelf haar gedrag aanpassen is in haar ogen een knieval doen ten opzicht van anderen. Haar mindset is extern gericht.

signalen van een externe mindset

Locus van J.Rotter

Een vaste mindset belemmert actie

Door te hopen en te wensen dat anderen hun gedrag gaan aanpassen, rij je jezelf vast. Je blijft hetzelfde doen en hopen dat er een ander resultaat uit komt. Signalen van een vaste mindset kan je als volgt samenvatten:

signalen en gevolgen van een vaste mindset

Of je gelooft dat het kan of niet, je hebt altijd gelijk

Wat Caroline geloofde gebeurde dan ook. Haar samenwerkingscontract werd stopgezet. Dat bracht iets op gang. Haar eerste reactie was er één van revanche: “Ik aanvaard dit niet en ik ga het aanvechten”. De eerste stap in de mindset shift was ingezet. Het gesprek veranderde richting naar “wat ga ik met deze gebeurtenis ondernemen?”

Locus van- J.Rotter

 

De groei mindset beweegt je

Ik gaf aan dat ik dacht dat een rechtszaak starten geen goede oplossing was en dat ik benieuwd was hoe zij dat zag.  Wat dacht ze daarmee te bereiken? Hoe gelukkig zou ze daarvan worden? Stilte was het antwoord. De mindset shift begon te werken. We bespraken mogelijke andere opties. We bekeken welke voordelen deze situatie met zich meebracht.

Caroline kwam in actie. Ze begon controle te nemen over de gebeurtenissen. Ze nam een beslissing om zich eerst te concentreren op het verwerken van haar relatiebreuk en ze schakelde daarvoor een hulplijn in. Met mij zou ze in tweede instantie loopbaan-coaching volgen met als doel binnen de zes maanden een job te vinden in een omgeving die bij haar paste. Voor het eerst zag ik een vastberaden Caroline met een glimlach. De mindset shift naar groei manifesteert zich als volgt:

signalen en gevolgen van een groei mindset

Haar gedrevenheid toonde zich op een geweldige manier. In no time werkte ze haar CV vakkundig bij. Ze was open om zowel haar sterktes als valkuilen in kaart te brengen. Eerder dan te wachten tot ze zelf wist waar ze nu echt wou werken, ging ze meteen solliciteren. Al doende kon ze zo scherper stellen in welk soort bedrijf ze best kon presteren.

Begin september hadden we onze laatste sessie. Hoewel er nog niet echt een job in het vooruitzicht was, zag ik wel een Caroline voor mij die er klaar voor was om de dingen aan te pakken. De mindset was er klaar voor. Ik was dan ook super blij onlangs te vernemen dat het was gelukt.

Ben je benieuwd hoe het zit met jouw mindset. Denk je dat je ook gebruik zou kunnen maken van een mindset switch? Vraag dan de mindset zelfevaluatie aan door een mail te sturen naar sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie