Coachend leidinggeven in een hybride werkomgeving - JAG Coaching

Coachend leidinggeven in een hybride werkomgeving

Coachend leidinggeven in een hybride werkomgeving

Coachend leidinggeven in een hybride werkomgeving

Pandemie of niet, de hybride werkomgeving is een blijver. Bijna de helft van alle Europese werknemers verwacht minstens drie dagen van thuis uit te kunnen werken. Tegelijkertijd vragen ondernemers en leidinggevenden zich af hoe het ook structureel kan functioneren. Hoe werkt coachend leidinggeven in een hybride werkomgeving en hoe verschilt dat van een kantooromgeving?

Verbinding is de grootste uitdaging

Onderzoek gepubliceerd in de Harvard Business Review toont aan dat werknemers op afstand zich vervreemd voelen en connectie verliezen in vergelijking met medewerkers op kantoor. Deze communicatie belemmeringen kunnen een probleem vormen voor de teamleider. Hoe kan je ervoor zorgen dat je team nog op dezelfde doelstellingen werkt en er ook achterstaat? Hoe motiveer je op afstand? En hoe zorg je ervoor dat iedereen het geschikt aantal uren in de job steekt? Verbinding verwezenlijken neemt een belangrijke plaats in de rol van de leidinggevende in een hybride werkomgeving.

Zes tips om met coachend leidinggeven te verbinden in een hybride werkomgeving

 

#1: Vertrouwen bouwen en onderhouden

Hoe start jij je dag als leider van een virtueel team? Op een maandagmorgen vraag je jezelf misschien af of je medewerkers al aan de slag zijn. Je zou wel willen weten wat de status is van een project. Heeft er iemand hulp nodig? Maar je twijfelt om te bellen, want dat komt misschien als controlerend over.
Als jij je afvraagt hoe je een team op afstand kan monitoren, dan vertrek je vanuit een verkeerd standpunt. Vertrouwen is namelijk de basis van een sterke samenwerking, meer nog in een hybride werkomgeving.
Met deze quote van Ernest Hemingway kan je starten:
“De beste manier om te ontdekken of je iemand kan vertrouwen is die persoon te vertrouwen”

#2: Consistentie en structuur aanreiken

Op kantoor organiseer je regelmatig team meetings. Dat verandert niet wanneer je leiding geeft op afstand. Alleen zal je best minder spontaan, last minute een meeting  bijeenroepen.  Teamleden dienen rekening te houden met andere huisgenoten die ook virtueel werken en bijvoorbeeld met kinderen op woensdagnamiddag. Plan je team meetings dus goed op voorhand en op een consistente manier zodat iedereen zich kan organiseren.

Vergeet ook niet de informele momenten. Op kantoor heb je allicht de gewoonte om je toer te doen en met iedereen een kort praatje te maken. In een virtuele wereld vallen deze contacten snel weg. Plan ze in je agenda en maak tijd om iedereen in je team regelmatig te contacteren. Doe dat liefst met de camera aan, want de lichaamstaal zegt veel. Informeer niet alleen naar de business, maar toon belangstelling en vraag gewoon hoe het met je medewerkers gaat.

#3: Maak afspraken over de samenwerking en normen

Jouw verwachtingen rond werkuren, beschikbaarheid, reactietijd en kwaliteit zitten zeker helder in je hoofd. Voor je teamleden is dat mogelijk niet zo duidelijk. Het is ook niet uitgesloten dat zij andere verwachtingen hebben waarvan jij niet op de hoogte bent. Ga in dialoog rond jouw verwachtingen, licht de context en je intenties toe en luister naar hun verwachtingen.

In een virtuele omgeving mag je hierin best direct zijn. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken rond communicatie. Zelfs in een team met sterke communicatievaardigheden is een misverstand of verkeerde interpretatie van een mail snel gebeurd. Wees dus duidelijk over welk soort gedrag je liefst wil zien. Je kan bijvoorbeeld afspreken om conflicten niet via mail maar via telefoon of video call uit te praten.

#4: Wees transparant en behandel iedereen gelijkwaardig

In een hybride werkomgeving is er voor je teamleden veel ruimte om op hun eigen eilandje bedenkingen te maken over hoe de zaken eraan toegaan. Ons brein stelt dingen altijd erger voor dan de realiteit, zeker als we onder druk staan. Al snel voelt iemand zich tekort gedaan of uitgesloten uit de groep. Aan de hand van vijf hefbomen kan je een emotioneel veilige omgeving creëren waarin teamleden gemotiveerd en geëngageerd deel uitmaken van je team. Gelijkwaardigheid is één van deze hefbomen.

#5: Geef erkenning en waardering

Erkenning en waardering kan je nooit teveel geven. Zeker in een virtuele wereld waar medewerkers zich geregeld afvragen of ze nu wel goed bezig zijn. Neem de tijd en ga actief op zoek naar de dingen die goed lopen en benoem ze. Doe het klein, concreet en regelmatig.

#6: Verdeel de autoriteit binnen de groep

Zeggen dat je iemand vertrouwt, is goed. Ernaar handelen door projecten en taken te delegeren, is nog beter. Zo toon je écht dat je er alle vertrouwen in hebt dat je teamleden zich perfect kunnen organiseren om de taken tot een goed eind te brengen. Hierbij verschuift je focus van monitoren en controleren naar output en resultaten.

Wil jij de rol van de leidinggevenden in een hybride werkomgeving versterken? Weet dan dat je hiervoor een beroep kan doen op de maatregelen rond werkbaar werk. Contacteer ons voor meer info.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie