Coachend leidinggeven met BLABLA - JAG Coaching

Coachend leidinggeven met BLABLA

Coachend leiding geven met Blabla

Coachend leidinggeven met BLABLA

Excuses en uitvluchten, hoor je ze ook op de werkvloer? Ze helpen om uit te leggen waarom iets niet lukt. Veel verder kom je er niet mee. Met coachend leidinggeven bereik je betere resultaten door aan de slag te gaan met de BLABLA.

In mijn coaching trajecten met teamleiders en executives duikt de BLABLA ook geregeld op: “Ik heb geen tijd”. “Ik heb de middelen niet”. “Dat gaat me nooit lukken”. Dit is wat Carl Van De Velde – Business Mentor voor ondernemers –  BLABLA noemt. Business Limiterende Aannames. Je herkent ze in gesprekken aan de hand van twee woorden JA, MAAR.

Wat er tussen de oren zit kan moeilijk overschat worden

Waarden en diep gewortelde overtuigingen vormen onze gedachten en deze bepalen ons gedrag. Wat we doen heeft op zijn beurt een invloed op onze omgeving en op resultaten. Zo bouwen we ervaringen en die versterken ons verder in ons denken. Je mindset kan je vergelijken met een krachtige energiecentrale, The Brain Power Plant. Gedachten kunnen energie opwekken of vreten en je kan ze maar moeilijk stilleggen of afschakelen.

 

Met coachend leidinggeven leg je de BLABLA bloot

Aan de hand van verkennende vragen ontdek je samen met je coachee wat er precies speelt. Wat denkt de medewerker bij een bepaalde uitdaging? Hoe kijkt je collega naar een situatie? Wat maakt dat je teamlid niet in actie komt? Waar ligt precies de bezorgdheid? De overtuigingen en waarden die naar boven komen ga je niet veranderen. Probeer je dat toch, dan kom je in een welles, nietes verhaal waar je niet uit raakt.
De “ja maar” vervangen door een “ja en” is een krachtig instrument om de gedachte te laten zijn en tegelijkertijd nieuwe opties te verkennen. Ja, ik kan dat niet en ik kan het leren, of ja, ik heb geen tijd en ik kan mijn agenda anders organiseren, zijn voorbeelden hoe dit in de praktijk werkt.

Met coachend leidinggeven ga je met een andere BLABLA aan de slag

Eens je bewust bent wat er zich afspeelt tussen de oren kan je er ook iets aan doen. Het concept is simpel. Als je gedacht niet het gewenste resultaat oplevert, denk dan iets anders.

Met deze BLABLA – Bewust Leren Ageren- ga je met coachend leidinggeven je teamlid begeleiden naar nieuwe opties. Samen met je coachee volg je de vier stappen zoals beschreven hieronder:

 

Bewust worden van het gedacht dat het gedrag bepaalt en wat daarvan het resultaat is.

Stel: een situatie waarbij je als leidinggevende merkt dat een teamlid te weinig communiceert over de status van een belangrijk project. Jij hebt de indruk dat je pas op de hoogte wordt gebracht als het misloopt. Je gaat het gesprek aan met je teamlid.

Met coachend leidinggeven help je je medewerker bewust te worden van zijn denkwijze. Je medewerker vindt het lastig om bij jou binnen te stappen, want dat toont onbekwaamheid. Bovendien heeft hij geleerd om anderen niet lastig te vallen met problemen en zelf zijn plan te trekken. Dat denkpatroon maakt dat hij zelf oplossingen gaat zoeken, ook al geraakt hij er niet uit. Hulp vragen aan zijn leidinggevende is wel het laatste wat hij zou doen als het project niet op koers ligt. Met als resultaat dat het geregeld misloopt.
Op dat ogenblik wordt het nog lastiger om hierover met zijn teamleider te praten want het bevestigt hem nog meer in de gedachte van onbekwaamheid. De Brainpower Plant draait op volle toeren.

Leren om over dezelfde situatie anders te denken

Vervolgens ga je met je medewerker bekijken welke andere gedachten hij nog zou kunnen bedenken in deze situatie. Hij zou bijvoorbeeld kunnen aangeven dat hij gewaardeerd wordt voor zijn pro- activiteit, door regelmatig een update te geven. Hij zou de gelegenheid krijgen om zijn oplossingen af te toetsen met een expert en hij zou daar verder kunnen uit leren. Deze alternatieve gedachten geven hem de kracht om wel te communiceren met als resultaat dat er op tijd kan bijgestuurd worden en het project vlot verloopt.

Ageren op basis van een ander denkpatroon

Het zou naïef zijn om te stellen dat met één gesprek het gedrag verandert. In coachend leidinggeven maak je afspraken hoe jouw teamlid de nieuwe inzichten ook in de praktijk zal omzetten. Bespreek ook waar jij kan ondersteunen. Dat kan ook met wat humor.  Zo vertelde een coachee me onlangs dat zij met haar baas het code woord “Houston” had afgesproken als ze weer eens vergat om hulp te vragen bij een probleem.

Wil je graag maandelijks inspiratie ontvangen rond coachend leidinggeven? Schrijf je dan hier in op de JAG nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie