Zorg voor jezelf - JAG Coaching

Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf

De lente is voor mij de koers. Ik ben wielerliefhebber en bescheiden salon fietser tijdens mijn wekelijkse spinning. Afgelopen week was normaal de hoogmis van het voorjaarsseizoen.
Helaas werd het een virtuele Ronde Van Vlaanderen en een retro Parijs-Roubaix van 2002. Beter dat dan niets.

Het begon allemaal veelbelovend ergens midden februari. Ik had me ingeschreven voor een boekvoorstelling in combinatie met een rondleiding in het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde. Paul Van Den Bosch presenteerde zijn nieuwe boek Egopreneur. Hij behaalde als sportcoach topresultaten met atleten in verschillende disciplines. Hij past vandaag zijn ervaring toe als business coach. Zijn presentatie rond het thema “Zorg voor jezelf” was verrassend simpel en logisch. Je vraagt je af waarom we dat dan niet toepassen. Precies die gedachte gaf me veel zin om het boek te lezen.

Toegegeven de echte highlight was voor mij de rondleiding in het wielermuseum met Johan Museeuw. Hij won nota bene Parijs-Roubaix in 2002 voor de derde keer. De Leeuw Van Vlaanderen is niet alleen een krak op zijn fiets. Hij kan een publiek meezuigen in zijn verhalen. Zelden heb ik iemand zo gepassioneerd horen vertellen. De rondleiding duurde dubbel zo lang als gepland. Resultaat was een parkeerboete. Ik had het er graag voor over. Op weg naar huis was ik al aan het aftellen voor de eerste klassieker. Twee weken later ging ik naar de Omloop Het Nieuwsblad. Het was meteen de laatste voor dit jaar.

Bon, nu ik geen uren aan het scherm gekluisterd zit, kan ik even goed het boek van Paul lezen. Het leest vlot aan de hand van voorbeelden uit de ondernemers-en sportwereld. Je vindt er tal van praktische en haalbare tips om beter voor jezelf te zorgen.Wat me aansprak was de 20/80 regel als anti-dosis tegen druk-druk-druk statussymbool. In het bedrijfsleven heb ik het Pareto principe vaak toegepast. Welke 20% merken leveren 80% marge. Dé manier om een portfolio te optimaliseren. In dit boek wordt de stelling op jezelf toegepast: 20% van je tijd en energie die 80% van je resultaat leveren. In plaats van alle energie op één ding te zetten open je mogelijkheden voor variatie. Je kan vier projecten aanpakken en nog 20% overhouden om aan jezelf te spenderen. Klinkt aantrekkelijk, evident, makkelijk is het niet. Het boekt biedt handvaten om de 20/80 te bepalen voor jezelf.

In het tweede deel van het boek wordt gesteld dat je beter kan werken aan je stressbestendigheid dan te hopen dat de stressfactoren zullen verdwijnen. De kernboodschap is niet meer of minder dan een gezonde geest in een gezond lichaam. De drie elementen die Paul naar voor schuift zijn slapen, bewegen en eten (niet diëten). Het ligt zo voor de hand. Opscheppen over weeral eens een korte nacht, een weekend doorwerken of ik heb geen tijd, klinken dan plots een beetje onnozel. Kijken op mijn smartphone vlak voor het slapen gaan deed ik al niet. Meer bewegen daar ben ik alvast mee gestart. Aan het eten en vooral drinken is er nog werk aan de winkel.

Als je dus tussen twee Zoom-meetings wat tijd vrij maakt, raad ik dit boek aan. Zorg voor jezelf, dan kan je beter zorgen voor anderen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

2 Reactie's
  • Nanda Voortman
    Geplaatst op 14:57h, 19 april Beantwoorden

    Keep going Sylvie, I like this a lot! speak soon. Nanda

  • gerdamachtelinckx
    Geplaatst op 18:21h, 19 april Beantwoorden

    Hèhè. Aan eten en drinken is nog werk… welk werk 😉 groetjes

Geef een reactie