Hoe je je breinbatterijen kan opladen, ook na de vakantie - JAG Coaching

Hoe je je breinbatterijen kan opladen, ook na de vakantie

Hoe je je breinbatterijen kan opladen, ook na de vakantie

Onze breinbatterijen opladen, daar nemen we vakantie voor. Boeken verslinden, een trektocht maken of gewoon niks doen in de zon. Zo maken we ons hoofd leeg. Twee à drie weken afschakelen, opladen en dan weer aan de slag met volle kracht tot aan de volgende break.

Wist je dat met de huidige technologie,  een computer replica van een primitief menselijk brein een verbruik zou hebben van vier kerncentrales of 4000MW. Dat is ongeveer 1 miljoen meer dan het verbruik van onze telefoon. Die laatste laden we dagelijks op. Waarom zouden we onze breinbatterijen niet hetzelfde gunnen?

Waarom is het regelmatig opladen van onze breinbatterijen belangrijk?

Inzicht in hoe onze hersenen werken, helpt om die vraag te beantwoorden.

1. Mensen beschikken over drie denk-en actiebreinen:

 

Bron: “Zo haal je meer uit je brein”- T.Compernolle – Lannoo

Denkend brein
Dit brein is uniek aan mensen. Alleen wij kunnen nadenken, plannen maken, oplossingen vinden, tot de actie overgaan of uitstellen. Dit brein is uitermate geavanceerd, maar is ook langzaam. Het verbruikt veel energie en is snel vermoeid.

Reflexbrein
Dit brein wordt ook het dinobrein genoemd omdat het zo oud is als de dierenwereld. Het is stimulus gedreven en leeft alleen in het hier en nu. Dit deel van de hersenen is het enige dat alle zintuigelijke waarnemingen kan combineren. Het reageert sneller, wat uitstekend van pas komt als we in gevaar zijn of bedreigd worden.

Archiverend brein
Dit brein slaagt dagelijks informatie op. Hierdoor kunnen we leren. Dit brein treedt in actie wanneer ons denkend brein ontspant, vooral wanneer we slapen.

2. Je denkbrein kan maar één ding tegelijkertijd

Ja, je leest het goed. Vergeet dus de mythe van multitasking. Het werkt niet, ook niet voor vrouwen! Je denkende brein kan maar focussen op één enkele taak tegelijkertijd.

In een meeting merk je dit fenomeen als je een presentatie doet en vragen worden gesteld die je net hebt beantwoord. Je collega was namelijk snel een mail aan het beantwoorden en had niet gehoord wat je zei. Op de weg herken je dit verschijnsel aan de wagen die over de baan slingert. Gegarandeerd dat de bestuurder aan de telefoon hangt.

Niet overtuigd, doe dan de volgende test, die Theo Compernolle – arts, neuropsychiater en academicus – deelnemers liet doen, tijdens de uiteenzetting van zijn boek “Zo haal je meer uit je brein”.

Neem een blad papier, een pen en start je timer. Schrijf op het blad het woord SINGLETASKING in hoofdletters. Vervolgens plaats je onder de eerste letter het cijfer 1, onder de tweede letter het cijfer 2 enzoverder tot aan 13.
Dat zou er dan zo moeten uitzien:

SINGLETASKING
12345678910111213

Klok af als je klaar bent.

Schrijf nu op het blad het woord MULTITASKING in combinatie met cijfers. Maar let op, je wisselt deze keer af. Je schrijft de hoofdletter M en daaronder het cijfer 1, vervolgens de letter U met daaronder 2, en zo ga je verder. Wat zegt de timer nu? Heb je het woord juist geschreven en kwam je aan 12 cijfers?
Ik deed er 30% meer tijd over en miste twee letters in het woord. Jij deed het allicht beter, maar multitasking duurt langer en de kans is groot dat je fouten maakt.

3. Het reflexbrein neemt niet altijd de beste beslissingen

Het denkende brein kan het dinobrein sturen en in toom houden. Echter, wanneer het denkbrein vermoeid is, neemt het reflexbrein over. Het dinobrein is sneller omdat het terugvalt op aangeboren of aangeleerde snelkoppelingen of gewoontes. Je neemt dan wel snelle, “primitieve” beslissingen maar dat zijn niet altijd de beste en in het slechtste geval zijn je conclusies volledig fout.

Neem nu het volgende vraagstuk.  Een honkbalknuppel en bal kosten samen €1,10. De knuppel kost exact €1,00 meer dan de bal. Hoeveel kost de bal?

De kans is groot dat je antwoord €0,10 was, terwijl je weet dat het €0,05 moet zijn. Je denkbrein was geconcentreerd op het lezen van dit artikel en had niet veel zin om te rekenen. Je intuïtie nam over en gaf snel een antwoord.

Wat hebben deze drie afbeeldingen gemeen?

Bron: “Ons feilbare denken” – D.Kahneman – Business Contact

Het antwoord is dat ze alle drie dubbelzinnig zijn. De afbeelding links heb je waarschijnlijk als A B C gelezen en de rechtse als 12 13 14. Toch zijn de middelste tekens identiek en had je net zo goed A 13 C en 12 B 14 kunnen lezen, maar dat deed je niet. De context beïnvloedt de interpretatie en je snelle brein neemt een conclusie gebaseerd op die context zonder verder na te denken. Betreffende Ann, dacht je waarschijnlijk dat zij op weg was naar een financiële instelling. Toch is dit niet de enige mogelijke conclusie, net zo goed was Ann in een andere context bijvoorbeeld thuis en liep ze naar de sofa.

Als je dus:

  • Goede en overwogen beslissingen wil nemen
  • De kennis die je dagelijks opdoet wil opslaan en continu wil bijleren
  • Taken correct en efficiënt wil uitvoeren

Dan moet je je breinbatterijen regelmatig opladen

Je breinbatterijen kan je opladen met drie goede gewoontes 

Met de volgende praktische tips gun je je brein regelmatig een pauze.

Tip 1 : Ga geregeld offline

E-mails, whatsapp, sociale media, googelen, de digitale verstrooiing is eindeloos. Ons reflexbrein dat getriggerd wordt door nieuwe prikkels wordt erdoor aangetrokken. En op dat moment kan ons denkende of archiverende brein niet werken, want we kunnen maar focussen op één ding tegelijkertijd.
Als je dus denkt dat je snel even digitaal kan ontspannen tussen twee meetings door, tijdens een middagpauze of ’s avonds net voor het slapen, denk dan opnieuw. Ga regelmatig offline en neem even de tijd voor een echte lunch, een korte wandeling of een uurtje op de loopband zonder op je telefoon te staren. Dat is échte pauze die je toelaat je breinbatterijen op te laden.

Tip 2: Stop multitasking en start batchtasking

Het idee van batchtasking is dat je je dag indeelt in blokken waar je telkens concentreert op één taak. Dat kan zijn e-mails lezen en behandelen, een meeting, een persoonlijk gesprek, een strategie uitwerken, een training volgen. Je werkt die taak af zonder dat je gestoord wordt door andere prikkels. Zo zet je bijvoorbeeld je telefoon en e-mails uit.

“Ja maar, ik moet toch altijd bereikbaar zijn voor mijn klanten, voor mijn team”, hoor ik mijn coachees zeggen als ik die tip geef. Hoe tevreden zal je klant zijn als hij weet dat je continu verstrooid wordt terwijl je werkt aan zijn dossier, is dan mijn vraag. Of hoe voel jij je als je in gesprek bent met iemand die regelmatig naar zijn telefoon kijkt en snel een mailtje beantwoordt?

Om met batchtasking te starten is het ook handig als je prioriteiten kan stellen en een onderscheid kan maken tussen wat dringend en belangrijk is.

Tip 3: Neem voldoende slaap

Hoeveel slaap heb je nodig? Dat hangt af van persoon tot persoon. Maar voor de meesten onder ons is het gemiddelde zeven à acht uur.

Je breinbatterijen opladen tijdens de werkweek, hoe doe jij dat? Ik ben benieuwd naar jouw tips.

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie