Een gat in het wegdek - JAG Coaching

Een gat in het wegdek

Een gat in het wegdek

” Feeling like a Monday but someday I’ll be Saturday night” De Bon Jovi single beschrijft perfect mijn vorige week. Ja, ik zat in een dipje. Er zat een gat in mijn wegdek.

De vreemde eend in de bijt

Met de verkoop van mijn bedrijf zit het ondernemerschap voorlopig in de frigo. Via mijn Etion lidmaatschap hou ik wel nog een vinger aan de pols. Ervaringen uitwisselen met bedrijfsleiders boeit me keer op keer. Elk kwartaal schuif ik aan de ronde tafel. Tijdens een lekker diner wordt een thema besproken met een vaste groep deelnemers, begeleid door een expert. Uitdagingen in welke sector je ook actief bent, zijn verrassend vaak dezelfde. Dat maakt de interactie juist interessant.

Vorige week werd de bijeenkomst virtueel georganiseerd. Corona, hoe kan het ook anders, was de topic. De groep start altijd met een “check in” moment. Iedere deelnemer krijgt een tweetal minuten om te vertellen wat hem bezig houdt. Dit kan zowel professioneel als privĂ© zijn. Een goede tip om dit eens uit te proberen bij een vergadering die je organiseert. Deelnemers zijn meteen aandachtig, niet alleen fysiek aanwezig maar ook betrokken. Je leert collega’s beter kennen, wat vertrouwen schept. We gaan het rijtje af. Omzetverlies, onzekerheid, mondmaskers voor het personeel, een overlijden in de familie, geen contact met ouders en nog meer bekommernissen passeren de revue. Iedereen heeft het nog drukker dan ooit tevoren met crisis meetings en ellenlange conference calls.

Kan je de vreemde eend vinden?

Dan ben ik aan de beurt. Ik heb geen ouders meer om mij zorgen over te maken. Ik heb geen kinderen die het huis overbevolken. Ik heb geen onderneming die ik recht moet houden. Ik woon aan zee, er zijn slechtere plaatsen om in uw kot te blijven. Het is vervelend dat ik niet met vrienden kan lunchen. Contact leggen om mijn doelen te toetsen, verloopt stroever. Wat ik echt mis is “shop till you drop”. Dat durf ik niet luidop te zeggen. Mijn ongemak lijkt wel heel banaal. Ik voel me een beetje het buitenbeentje in de groep.

Wat je overkomt kan je niet veranderen, alleen hoe je ermee omgaat

De aankondiging dat massa-evenementen tot eind augustus zijn afgelast, doet mijn emmer echt overlopen. Ik ben geen festivalganger. Het dringt wel plots door dat we nog maanden aan een leiband zullen lopen, gemaskerd en anderhalve meter van mekaar. Kan ik nog ooit naar de strandbar? Wanneer kan ik eindelijk terug gaan tennissen? Gaat de coaching opleiding door in september? Hoe kan ik terug opstarten in een economie die platligt. Wat heeft het nog zin?

Viktor Frankl heeft hierop een antwoord. Frankl was een Oostenrijkse psychiater die als Joodse gevangene Auschwitz overleefde. Hij stelde vast dat wie in zekere mate zin en betekenis in zijn leven ervaart, zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden, meer kans heeft om te overleven. Interessant hierbij is dat het niet de situatie op zich is, maar de manier waarop we daarmee omgaan, bepaalt of we zin en betekenis vinden. Waar het over gaat is dat je een doel hebt dat voor jou belangrijk is. Wil je meer weten over de zin en betekenis in bedrijven, verwijs ik graag naar het boek “Check In” van Jochanan Eynikel.

Een hindernis op je weg, ga eromheen

Doelen heb ik. “Pull yourself together girl”. De geplande weg kan aangepast worden. Als face to face niet mogelijk is om contacten te leggen, dan zijn er andere manieren. Sinds Corona ken ik Zoom. Ik organiseer een e-piritief met vrienden. Geslaagde avond. Ik moet nog altijd lachen met de beste tip die ik daar heb gehoord. Hoe lees je veilig een krant? Met mes en vork!!!
Dit geeft me energie om mijn pad aan te passen. Ik nodig meteen contacten uit voor een video call. Ik ben weer vertrokken voor de komende weken.
Heb jij ook een gat in je wegdek? Geert Hoste kan je doen glimlachen met deze clip

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

2 Reactie's
  • Bollies Luc
    Geplaatst op 14:01h, 24 april Beantwoorden

    Lap…. eerst in de mist rijden op onbekende paden en dan nog eens gaten in een wegdek tegenkomen… 😉 deed me onmiddellijk denken aan het verhaal over veranderingen dat we nog kennen: “who moved my cheese”- je kan het nu ook al gratis downloaden in een e-book versie. Zoektocht naar de berg “kaas” blijft boeiend Sylvie! Tot maandag en fijn WE- Mvg Luc

  • sfloryn
    Geplaatst op 13:23h, 29 april Beantwoorden

    Goede boekentip. Our Iceberg Is Melting van John Kotter is ook een aanrader in dit genre. Gaat over pinguĂŻns. Het is niet wat je overkomt maar hoe je ermee omgaat wat belangrijk is:)

Geef een reactie