Alleen natte baby's houden van verandering - JAG Coaching

Alleen natte baby’s houden van verandering

Alleen natte baby’s houden van verandering

Verandering, daar zit ik niet op te wachten. Dat ervaarde ik vorige week. Pure paniek toen ik mijn Outlook mailbox opende. Het scherm zag er totaal anders uit. Plots hadden alle afzenders initialen en een kleurcode gekregen. Mijn ogen schoten alle kanten uit om mijn weg terug te vinden in de drukte. Het werd erger, mijn JAG mails waren verdwenen. Ik greep naar mijn telefoon, oef daar stonden ze nog.

Ik zag maar één uitweg. Een hulplijn inroepen : “Baaaaaart!!, kom eens kijken naar mijn computer!!!”. Mijn echtgenoot – altijd kalm in een crisis – slaagde erin de mails terug te halen. Ok, ik kon weer verder. Tot ik ontdekte dat ook al mijn afspraken verdwenen waren. Dat was de druppel. Ik staarde naar het scherm, vol ongeloof en in totale ontkenning. Dit kan niet waar zijn.

En toen, kwam de verlossing. Ik zag een knop “terugkeren naar de oude versie van Outlook”. Klik en alle problemen waren verdwenen. Ik zat terug in mijn oude vertrouwde email-omgeving met alle functionaliteiten die ik nodig heb. Niet meer, niet minder. Het deed me denken aan het boek van Mil Rosseau “Alleen natte baby’s houden van verandering”.

Van verandering als bedreiging naar verandering als opportuniteit voor groei en vernieuwing

Microsoft slaagde er dus (voorlopig) niet in om mij mee te krijgen in dit verandertraject. En ik zie hetzelfde gebeuren in organisaties die met de beste bedoelingen veranderingen in gang zetten. Of het nu gaat over een nieuw Business Intelligence-systeem, de lancering van CRM of ERP, een reorganisatie, overname of verandering in strategie, de reacties op verandering verschillen niet veel van mijn reacties op de nieuwe Outlook.

  • Ik heb daar niet om gevraagd
  • Alles werkt toch goed, waarom zou ik nu veranderen
  • Ik vind hier mijn weg niet meer in terug
  • Ik kan niet langer de dingen doen zoals ik ze deed
  • Ik zie alleen maar nadelen, geen voordelen

Verandering zonder de nodige begeleiding wordt ervaren als een bedreiging. Het gevolg is dat het reflexbrein – ook het dino-brein genoemd– in werking treedt. Het reflexbrein neemt niet altijd de beste beslissingen, maar het reageert wel snel en is getraind om weg te lopen van gevaar. Als ik dus hard genoeg zoek, vind ik wel een manier om aan de verandering te ontsnappen. In de praktijk merk je dit als oude Excel-rapporteren in gebruik blijven naast het gloednieuwe Business Intelligence systeem dat werd gelanceerd. De uitdaging voor leidinggevenden die verandering in beweging willen zetten en verankeren in de organisatie, ligt in het verschuiven van verandering als bedreiging naar verandering als opportuniteit en groei. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Van change management naar change leiderschap

Bij veranderingen krijgt de technische kant – Change Management – terecht alle aandacht. Er wordt een projectplan opgemaakt. Dat biedt een gestructureerd kader om de transitie te maken van de huidige situatie naar de toekomstige situatie en om de verwachte voordelen te realiseren.
Ik kan me best voorstellen dat Microsoft een gedetailleerd plan had om de nieuwe Outlook uit te rollen. Analyse van de huidige tool, ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, testen en lanceren. Alleen werd de menselijke kant onderschat.

Je medewerkers in beweging krijgen, vraagt meer dan instructies. Het vraagt om inspirerend leiderschap. Dat is de essentie van change leiderschap: mensen inspireren naar een visie. Mensen meekrijgen naar een aantrekkelijke bestemming.

Wil jij als ondernemer, leidinggevende of project leider verandering in gang zetten en écht laten slagen? Wil je meer weten over de menselijke kant van verandering?
Ontdek hier onze Masterclass : Van weerstand naar winst die doorgaat op 3 juni in Gent.

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie