Met leiderschap coaching recht op doel af in vier stappen - JAG Coaching

Met leiderschap coaching recht op doel af in vier stappen

Met leiderschap coaching recht op doel af in vier stappen

Hoor je bij jezelf ook al eens de gebroken plaat? Dat klinkt ongeveer zo : “ik zou moeten loslaten”, of “ik moet leren neen zeggen”, of “ik moet daar nu echt eens werk van maken”. Ergens weten we wel wat we moeten doen, maar we komen niet in actie. Waarom is het toch zo moeilijk om sommige doelstellingen te bereiken, terwijl het met andere objectieven wel lukt? Met leiderschap coaching leer je recht op doel af te gaan.

Drie manieren om het doel te benaderen

 

Bron: Straight Line Leadership – Dusan Djukich-2017

In zijn boek Straight-Line Leadership beschrijft Dusan Djukich drie manieren waarop mensen met doelen omgaan. Hij noemt het de drie werelden:

De Straight-Line wereld

De wereld van mensen die dingen voor elkaar krijgen. Ze zijn verbazingwekkend effectief. Anderen kijken naar hen op en ze dwingen bewondering af.

De Cirkel wereld

In deze wereld denken mensen dat succes afhankelijk is van het beschikken over de juiste kennis en informatie. Mensen in deze wereld gaan op zoek naar steeds meer informatie en blijven denken dat ze nog steeds een deel missen om in actie te komen. Deze mensen verwarren actie met productiviteit. “Analysis” leidt hen naar “Paralysis”.

De ZigZag wereld

De wereld van mensen die af en toe succes behalen maar die afgeleid geraken en hervallen in oude patronen. Ze verliezen veel tijd met deze dips in prestaties en dus ook met het behalen van resultaten. Mogelijk geven ze uiteindelijk op en komen niet meer in actie.

Op de lagere school hebben we allemaal geleerd dat de kortste afstand tussen twee punten een rechte lijn is. Met leiderschap coaching leer je recht op je doel afgaan in vier stappen.

Stap 1: Bewustzijn van je houding

We kennen ze allemaal, de collega die onmiddellijk op zoek gaat naar de verantwoordelijke of beter gezegd de “schuldige” als er iets fout loopt in de organisatie. Tegelijkertijd is er ook de collega die een andere houding aanneemt. Zij/hij vraagt zich af wat er precies gebeurd is, wat daaruit kan geleerd worden en hoe dezelfde fout best voorkomen wordt. Beide medewerkers kijken naar dezelfde situatie en nemen een andere houding aan met andere acties tot gevolg.  Djukich spreekt van de “Inner-Stance”, de positie van waaruit je handelt.

De eerste stap is jezelf de vraag stellen: ”Wat is mijn uitgangspunt, op welke manier kijk ik naar een situatie?” Om dat te weten te komen helpt het om in kaart te brengen hoe je over een bepaalde situatie denkt. In het artikel De magie van de mindset shift ontdek je of je eerder een groei mindset of een fixed mindset hebt in bepaalde situaties. Wat je denkt, drijft je houding en uiteindelijk je handelen. Wat je ook denkt, je hebt altijd gelijk. Alleen leveren bepaalde denkpatronen en houdingen het gewenste resultaat, terwijl anderen net resultaat belemmeren. Een aantal voorbeelden:

Stap 2: Position switch

Mensen nemen hun kijk op de zaak vaak voor waar aan. Je hoort dan “ik ben nu eenmaal zo, ik ben zo geboren”. Dat klopt uiteraard niet. Wat wel speelt is wat ik de “Brainpower Plant” noem. De ervaringen die je opdoet versterken je overtuigingen en dus je houding en gedrag. Misschien hielp een bepaalde houding je in het verleden om resultaten te boeken. Als dat vandaag niet het geval is, dan kan je een nieuwe gedachte aanleren en van houding veranderen.

Met dit schema kan je oefenen om je gedachten en houdingen in vraag te stellen. Anderen vragen hoe zij naar een bepaalde situatie kijken, kan ook inspirerend werken om je position switch voor te bereiden.

Een sterke vraag om te checken of je bereid bent een houding te veranderen is: “Wat zal gebeuren als ik gewoon blijf verder doen zoals nu?” “Kan ik met de gevolgen leven of niet?” Als je niet voldoende ongemak of pijn voelt dan is het allicht niet eens de moeite om doelen vast te leggen want de kans is groot dat je er niet aan begint of niet volhoudt.

In het boek “Straight-Line Leadership” vind je tal van voorbeelden van Inner-Stances die telkens tegenover mekaar gezet worden vanuit de distinctie “geeft kracht of ontneemt kracht”.

Stap 3: Formuleer je doel concreet en precies

“Ik zou meer moeten delegeren” of “Ik wil iets anders gaan doen” zijn geen doelen, eerder vage dromen of wensen. Als je doel vaag is, zal je er ook met een krachtige position switch niet geraken. Met vragen zoals “Wat wil je precies bereiken of vermijden?”, “Hoe ziet dat eruit? Beschrijf dat eens in geuren en kleuren”, “Wat wil je precies met je team oppakken?”, “Welke functie zou je echt tevreden maken?” formuleer je je doelen concreet en precies. Daag je zelf hierin uit. Is het doel realistisch, zie je het misschien te groot of ben je net te snel tevreden en mag het wat meer zijn? Wat is je tijdshorizon? Spoort je timing aan tot actie of tot uitstel?

Stap 4: Je doel vastpakken NU

Eens je doel helder is, wordt acties vastleggen makkelijk. Definieer wat je stopt, wat je start en wat je voortzet. Daag je zelf uit om NU actie te ondernemen met kleine stappen die je quick wins leveren en je energie geven om door te zetten.

De kansen zijn groot dat je weg naar het doel niet in een rechte lijn loopt zoals je verwacht had. Je zal gegarandeerd al eens in een cirkelredenering terecht komen of iets uitproberen wat niet werkt waardoor je een zigzag beweging moet maken. Maar met de juiste houding is dat niet erg, want je hebt de kracht om focus te houden op het einddoel.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie