Emotionele Intelligentie is zoals skiën - JAG Coaching

Emotionele Intelligentie is zoals skiën

Emotionele Intelligentie is zoals skiën

Mijn weekje skiën is alweer achter de rug en ik ben volop mijn volgende workshop over Emotionele Intelligentie aan het voorbereiden. Misschien zit mijn hoofd nog een beetje in de prachtige bergen en toch ben ik ervan overtuigd dat Emotionele Intelligentie en skiën heel wat gemeen hebben. Voor ik in gedachte weer op de piste zit, vertrek ik bij het concept van Emotionele Intelligentie.

Wat is Emotionele Intelligentie?

Emotionele Intelligentie is het vermogen om je eigen en andermans emoties te begrijpen en ermee om te gaan. De vier kernvaardigheden die horen bij Emotionele Intelligentie zijn: zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiemanagement.

Bron: Emotional Intelligence 2.0 – Travis Bradberry and Jean Greaves

Wie hoog scoort op Emotionele Intelligentie is in staat de eigen emoties te erkennen en te begrijpen hoe die gevoelens een impact hebben op het eigen handelen. Met deze inzichten ben je in staat om je emotionele reacties te beheren in alle situaties en met alle mensen. Zo blijf je flexibel om in alle omstandigheden je eigen gedrag op een positieve manier aan te sturen en de resultaten te bereiken die je beoogt.
Bovendien is een begaafd EI persoon in staat om emoties bij anderen op te pikken en te begrijpen wat anderen voelen. Vanuit dit sociaal bewustzijn bereik je een succesvolle interactie. Met emotioneel bewustzijn stuur je duidelijke communicatie aan en behandel je conflicten.

De basis van Emotionele Intelligentie is zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn is het fundament van Emotionele Intelligentie. Het gaat niet alleen over bewustzijn van je emoties op een bepaald moment, maar eerder een begrip van je gevoelens over de tijd en verschillende situaties heen. Het is een inzicht in je emotionele buien en hoe je reageert in bij verschillende gebeurtenissen. Met dit inzicht kan je jezelf in omstandigheden plaatsen waar je effectief bent. Met zelfbewustzijn kan je vermijden dat je in situaties of met mensen terecht komt waar je niet doeltreffend bent.

Zelfbewustzijn zoals skiën is leunen naar het ongemak

Mensen met een sterk zelfbewustzijn staan open om zichzelf te verbeteren. Zij slagen erin te leunen naar het ongemak. Dat is meteen de uitdaging voor succesvolle managers die vaak hard werken en in stressvolle situaties er alles willen aan doen om de zaken in goede banen te leiden. Wanneer het echter gaat over zelfinzicht lopen ze er vaak van weg. Ze vrezen om van zichzelf te leren. Ze zetten oogkleppen op en vermijden die oncomfortabele zone van de eigen tekortkomingen. De redenen zijn simpel. Ze denken dat die gebreken hun geen goed zullen doen. Dat ze een slecht gevoel met zich meebrengen. Ze zijn overtuigd dat ze daardoor hun zelfvertrouwen ondermijnen.
En toch is zelfbewustzijn het beste middel om jezelf te verbeteren. Met een open geest ontdek je de punten waar verbetering mogelijk is. Daardoor bereik je voortreffelijkheid.

En hier kom ik terug op de skipiste. Herinner je nog die eerste keer dat je bovenaan een berg stond en je keek naar beneden? Je had jezelf misschien wat overschat en daar stond je dan. Je herhaalde voor jezelf wat de skileraar zoveel malen had gezegd. Naar beneden toe leunen, steunen op de dalski. En wat was je natuurlijke neiging? Leunen naar de berg toe want dat leek toch comfortabeler. Leunen in het ongemak voelt contra-intuïtief aan en toch weten de skiërs onder ons dat het essentieel is om vlot naar beneden te geraken.

Zelfbewustzijn dient ons in het inzicht en begrip van onze emoties, zonder excuses voor wat ze zijn. De valkuil is deze emoties niet te (h)erkennen waardoor ze ons gedrag kapen zonder dat we er ons bewust van zijn. En ook dat heb ik ervaren als beginnende skiër. Mijn emotie op wat ik toen mijn “zwarte berg” noemde was pure paniek. Ik stond aan de rand van de baan en was volledig geparalyseerd. Ik kon geen kant meer op. Ik ga dit niet kunnen en ik ga vallen was het enige dat door mijn hoofd ging. En twee keer raden, ja ik viel. Als ik er nu op terugkijk, blijft die piste nog steeds stijl, maar zwart zou ik het niet meer noemen. De emoties zijn onder controle, focus op de techniek, rustig blijven en het lukt.

Hoe weet je wanneer je Emotionele Intelligentie laag staat?: “Spot it, you got it

Gedurende de dag gebeuren er heel wat dingen waarvan je haren gaan rijzen. Mensen rond ons doen dingen die we als ergerlijk bestempelen. Bij sommigen jeukt onze middenvinger écht. De mensen die ons het meest op de zenuwen werken, leren ons echter iets over onszelf waarvan we niet bewust zijn of wat we niet willen omarmen als een deel van onze persoonlijkheid. Vaak zien we onze schaduwzijde in de dingen die ons irriteren bij anderen. Als je middenvinger nog eens jeukt, probeer dan eens met het kernkwaliteiten kwadrant te ontdekken wat jouw valkuil is.

Hoe ontwikkel je Emotionele Intelligentie?

Leunen naar het oncomfortabele dal is het startpunt. Zonder zelfbewustzijn is er geen Emotionele Intelligentie. Begin dus met het bouwen aan je zelfbewustzijn vooraleer je de andere drie vaardigheden van Emotionele Intelligentie aanpakt.

Maak een objectief beeld van jezelf aan de hand van feedback. Je kan bijvoorbeeld starten met een Emotionele Intelligentie zelf test. In dit artikel vind je zes gratis online testen om je zelfbewustzijn in kaart te brengen. Ontdek hoe anderen jouw zien aan de hand van een 360° feedback of door de vraag te stellen wat ze observeren in je dagelijks gedrag. Op die manier krijg je een compleet beeld van hoe jij jezelf ziet en hoe anderen zien wat je doet en wat je zegt. En ook dat voelt wat ongemakkelijk aan, net zoals naar beneden kijken vanop een hoge berg. Maar eens je de blinde vlekken hebt ontdekt en ze ook aanpakt, is het gevoel fantastisch, net zoals die zalige skivakantie.

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie