Drie leiderschapskwaliteiten van Rafael Nadal - JAG Coaching

Drie leiderschapskwaliteiten van Rafael Nadal

Drie leiderschapskwaliteiten van Rafael Nadal

Graag had ik de leiderschapskwaliteiten van Rafael Nadal eens van dichtbij op het tennisveld meegemaakt. Jammer, het is niet gelukt om mijn all-time favourite, aan het werk te zien op het ATP tornooi in Barcelona. Een hardnekkige heupblessure steekt stokken in de wielen. Dit is wat ik denk dat leiders kunnen leren van Rafa.

Leiderschapskwaliteit #1: Focus

Je oog op de bal houden, is één van de eerste lessen in tennis. Dat leerde Nadal al op jonge leeftijd. Als twaalfjarige won hij de Spaanse en Europese titels in zijn leeftijdscategorie. Dit terwijl hij ook nog voetbal speelde. Zijn vader dwong hem een keuze te maken om te voorkomen dat zijn schoolresultaten helemaal zouden verslechteren. Nadal zei: “Ik koos voor tennis. Het voetbal moest meteen stoppen”.
Met focus bereik je je doel. In dit fragment toont Nadal hoe hij deze leiderschapskwaliteit naar een hoger niveau tilt.

Leiderschapskwaliteit #2: Groeimindset

De drie cirkels van Stephen Covey omschrijven in welke mate je controle kan uitoefenen op je omgeving. Met een groeimindset focus je op de dingen die je zelf kan controleren en die je kan beïnvloeden. Daar zet je je energie op in. Waar je geen vat op hebt, laat je links liggen, daar verspil je geen energie aan.

Nadal past de leiderschapskwaliteit van controle, invloed en loslaten meesterlijk toe. Op die manier creëert hij een positieve groeimindset in alle omstandigheden.

Hij beheerst de zone van controle voor de volle 100%

Zijn gedrag, acties, houding, perspectief en mindset controleert hij rigoureus. Voor velen zijn de rituelen zoals de nauwkeurige plaatsing van de drankflesjes en de opslagroutine misschien ergerlijk. Echter door deze handelingen zorgt Nadal dat hij tijdens een match volledig in de zone blijft waar hij alle controle heeft en niet wordt afgeleid door allerlei omstandigheden rond het veld. Zelf zegt Nadal hier het volgende over:
“I think when you compete every week, when you play under pressure daily, you find your rituals to be 100 percent focused on what you’re doing”.

Hij vergroot de groei zone

Als je de twee eerste sets verliest in de finale van de Australian Open, sta je er niet goed voor. Als je dan in de derde set drie break-points tegen hebt, lijkt de zaak al helemaal verloren.  Hoe je tegenstrever speelt, daar heb je geen controle over. Een echte kampioen kan hierop wel invloed uitoefenen door het eigen spel aan te passen, door te veranderen van tactiek. En naar zijn eigen zeggen: “Door elk punt te spelen alsof mijn leven ervan afhangt.” Met een groeimindset kan je heel wat bereiken. Na vijf uren en 24 minuten wint Nadal de finale van de Australian Open 2022 van Medvedev die tien jaar jonger is.

Hij laat de betrokkenheid zone los

Op het tennisveld heb ik al eens de neiging om excuses in te roepen. Het zijn nieuwe ballen, of ze zijn versleten, het veld ligt te droog of net te nat en dan is er nog altijd de wind. Rukwinden zijn een echte spelbreker, totaal onvoorspelbaar. Op een droog baksteenveld krijg je bovendien opwaaiend stof. Daar kan je helemaal niets aan doen. Je hebt het niet onder controle en je kan er geen invloed op uitoefenen.  Dat zag er in de halve finale op Roland Garros in 2019 zo uit, een rode stofwolk

Echte GOAT’s zoals Nadal en Federer toonden in deze match dat het accepteren van de situatie de enige manier is. Niet zeuren over de omstandigheden en je energie niet verspillen aan ergernis. Gewoon verder doen en er het beste van maken.

Leiderschapskwaliteit #3: Uithouding en vooruitkijken

Rafael Nadal is meer dan twintig jaar profspeler. Hij won 22 Grand Slams en 92 ATP titels. Tot begin 2023 stond hij gedurende 18 jaar onafgebroken in de top 10 wereldranglijst. En toch is hij bereid vol te houden en door te gaan, desondanks de vele blessures. Zal hij er ook deze keer in slagen de heup blessure te overwinnen en een comeback te maken?  Zal het lukken om nog een vijftiende keer Roland Garros te winnen, nu hij 36 jaar is? Geen idee, maar ik ben er wel zeker van dat hij er alles aan zal doen om nog eens te stunten. En hopelijk maak ik dat volgend jaar in een ATP tornooi live mee.

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief:

Sylvie Floryn
sylvie.floryn@jumpandgrow.be

Mensen ondersteunen om een sprong te wagen en te groeien is mijn drijfveer.

Geen reactie's

Geef een reactie